StoryEditorOCM
HrvatskaSTATISTIKA

Vučiću, bolje ti je ostavi se Severine i misli o ovome: evo koliko je Hrvatska odmakla od Srbije, razlika je frapantna

Piše vijesti sd
28. kolovoza 2024. - 17:23

Vučiću je bolje da se ostavi Severine i misli o ovome - usprkos velikim riječima i"ekonomskom tigru", Srbija i dalje zaostaje za zemljama EU. Vučić već godinama govori da će Srbija po svim pokazateljima stići Hrvatsku. No, to se pokazalo kao velika laž.

Srbiji u njenom rastu sad direktno pomaže i Hrvatska, jer tisuće državljana Srbije radi u Hrvatskoj, odlično su prihvaćeni, i šalju novac svojim familijama u Srbiju.

Zadovoljstvo, barem kako se da iščitati iz medija, ide u dva smjera - srpski radnici su zadovoljni u Hrvatskoj, a i poslodavci kažu da su im Srbi odlični i vrijedni radnici. No, Vučić svojski radi na tome da opet svađa dva naroda, malo lažima, malo direktnim provokacijama. 

Beograđani na radu u Splitu: Niste ni svjesni koliko vam je grad napredovao zahvaljujući turizmu. Ovdje je predivno!

A sad malo o brojkama: 

Minimalna plaća u Hrvatskoj u 2024. godini iznosi 840 eura bruto, a neto minimalac, dakle ono što radnik dobije na ruke, je oko 677 eura.

To je povećanje u odnosu na 2023. godinu za više od sto eura. Iznos minimalne plaće vlada određuje svake godine do 31. listopada za iduću godinu, nakon konzultacija s poslodavcima i sindikatima.

U Srbiji je minimalna plaća 404 eura, ali i tamo se najavljuje povećanje. 

"Minimalna plaća ide na 457 eura. Dakle, prelazimo tu granicu od 450 eura za minimalnu zaradu" rekao je ministar Siniša Mali za tamošnje medije

No, očekuje se da će sljedeće godine rasti i naša minimalna plaća pa će Srbija još više zaostajati... 

A što je s prosječnim plaćama?

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za lipanj 2024. iznosila je 1819 eura. Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za lipanj 2024. iznosila je 1315 eura. 

A koliko je to u Srbiji? 

Prosječna bruto plaća u Srbiji je iznosila oko 1110 eura, dok je prosječna neto plaća (bez poreza i doprinosa) iznosila oko 805 eura. Iznos varira iz mjeseca u mjesec, ali priznat ćete, to je golema razlika između dvije države. 

Konačno dobre vijesti: evo kako Hrvatska napokon ekonomski sustiže druge europske zemlje, rastemo brže od ostalih

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za lipanj 2024. isplaćena je u Djelatnosti zdravstvene zaštite, u iznosu od 1981 eura, a najniža u djelatnosti Proizvodnja odjeće, u iznosu od 845 eura.

Hrvatska se u usporedbi sa zemljama u okruženju i dalje nalazi u povoljnom položaju i u gornjem dijelu ljestvice prema iskazanoj visini prosječne bruto plaće.

Najvišu prosječnu bruto plaću u prvom tromjesečju 2023. redovno bilježi Slovenija  - čak 2156 eura. Slijede Češka (1735 eura), a odmah iza nje je Hrvatska. Mi smo s 1519 eura preskočili Poljsku.

Niže prosječne bruto plaće zabilježile su Rumunjska, Mađarska i Slovačka s iznosima od 1421 eura, odnosno 1405 eura i 1327 eura.

U usporedbi s ostalim zemljama u okruženju, na samom začelju je Srbija - 978 eura. Dakle, ako uzmemo podatke od prošle godine, Srbiji ‘nedostaje‘ oko 550 eura da uopće dostigne Hrvatsku u tom segmentu. 

Minimalna satnica za studente u Hrvatskoj je 5,25 eura, dok u Srbiji rade za 2,22 eura. U Hrvatskoj studenti maksimalno zarade između 10 i 15 eura po satu, dok je to u Srbiji upola manje. Sve to dovoljno govori...

Može li uopće Srbija stići Hrvatsku?

Iako se ekonomski pokazatelji mijenjaju iz mjeseca u mjesec, valja još jednom ponoviti što je ekonomist Velimir Šonje rekao još 2021. godine, a što itekako vrijedi i 2024. godine.

Naime, Vučić se hvalio kako Srbija uskoro stiže Hrvatsku. A onda mu je došao hladan tuš i egzaktni pokazatelji. 

- Hrvatska je gotovo 50% razvijenija od Srbije. Ovi odnosi se mogu razmjerno brzo (recimo, unutar 10 godina) mijenjati ako neka zemlja uhvati izvanrednu brzinu rasta (kao što je uspjelo npr. Estoniji). Za sada nema naznaka da bi to moglo uspjeti nekoj od spomenutih zemalja. Odnosi razvijenosti se mijenjaju jako, jako sporo.

Kada bi srbijanski realni BDP po stanovniku 10 godina rastao 2 postotna boda brže od hrvatskog u prosjeku godišnje, što je jako teško, Hrvatska bi i dalje bila oko 23% razvijenija od Srbije. Ako bi se takva razlika u brzini rasta nastavila jako dugo, Srbija bi sustigla Hrvatsku za circa dva desetljeća, tj. oko 2040.

Inače, jako je dobro da se sve zemlje koje su naši važni trgovački partneri što brže razvijaju, jer onda one uvoze više naših proizvoda i usluga, a mi uvozimo više njihovih, pa je život svima bolji, a šansa za sukobe sve manja. Razvojna kompeticija može biti dobar kolektivni motiv te je jako dobro da Srbija jednim okom prati Hrvatsku, a Hrvatska Srbiju, ali pritom treba znati korektno interpretirati podatke - rekao je Šonje. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 13:02