StoryEditorOCM
Tenissvi na davis cup

Okršaj velikog uloga za Hrvatsku, ali tenisačima će trebati i pomoć Gripa: ‘Kao dijete Splita malo sam razočaran‘

Piše Iva Majić
14. rujna 2023. - 19:14

Hrvatska je porazom protiv SAD-a otvorila svoj nastup u skupini D grupne faze završnice Davis Cupa. No, mjesta za optimizam ima i plasman na završnicu u Malagu još je živ, bez obzira na pogled na tablicu u kojoj se izabranici Vedrana Martića nalaze na posljednjem mjestu.

Otpor koji su pružili hrvatski reprezentativci protiv prvog favorita turnira na Gripama, svakako budi nadu u to da će osigurati svoju kartu za Španjolsku. Jasno je da ih nitko među najboljih osam na svijetu neće pustiti na "lijepe oči". Zbog toga u iduća dva nastupa domaća reprezentacija mora biti bolja od Finske i Nizozemske, kako bi zauzela neka od prva dva mjesta koja vode u Malagu.

Prilika za popravni već je na rasporedu sutra od 15 sati kada će Hrvatska odmjeriti snage s Finskom, a kao i inače prvo će na teren izaći drugi reketi iz svake momčadi. Vjerujemo kako je Dino Prižmić svojim debijem učvrstio tu poziciju, a prvu pobjedu u nacionalnom dresu tražit će protiv 22-godišnjeg Finca Ottea Virtanena (ATP- 125.).

- On je mlad igrač, gledao sam ga na US Openu. Prošao je kvalifikacije i izgubio meč prvog kola u pet setova. Odlično servira, a najdraže mu je igrati u dvorani. Bit će težak suparnik, rekao je izbornik Martić.

Ako smo bili zadovoljni igrom mladog Prižmića, što reći na Bornu Goju i njegovu pobjedu nad najjačim imenom u skupini D? Prvi reket reprezentacije svladao je Francesa Tiafoea, donedavnog "top 10" igrača, a sada 11. na ATP ljestvici. Splićanin je još jednom potvrdio kako najbolje mečeve karijere pruža baš za reprezentaciju, pa je stekao i nadimak "mister Davis Cup". Njegov stav: "Mi smo Hrvatska i nisam došao ovdje skinuti gaće", bio je itekako vidljiv na terenu. Ne sumnjamo da će ista stvar biti i sutra, a i sam je svjestan da pobijediti Emila Ruusuvuorija (ATP- 57.) neće biti nimalo lak zadatak.

- Vrhunski je tenisač. Gledao sam par njegovih mečeva, sviđa mi se njegova igra. Agresivan je, voli uzeti stvari u svoje ruke, kao i ja. Bit će paljba s obje strane, rekao je Gojo.

U slučaju da rezultat nakon prva dva meča bude 1:1, nema panike, jer Ivan Dodig i Mate Pavić najavljuju da će s igrom koju su pokazali u srijedu donijeti pobjedu.

- Heliovaara je odličan igrač parova. Treba vidjeti s kim će igrati. Može igrati s Ruusuvuorijem, a može i s Patrikom Niklas-Salminenom, koji je igrao protiv Nizozemaca. Njega ne poznajem baš dobro. Izgubili smo od Amerikanaca, ali i dalje imamo dobre šanse za proći skupinu. Vrijeme je da ja i Mate dobijemo meč, poručio je Dodig.

Vrhunskog tenisa i uzbuđenja nije nedostajalo u srijedu, a vjerujemo da će tako biti i sutra. No, nečega je ipak bilo manjka na Gripama... To je publike, što su primijetili i naši tenisači, koji se nadaju kako će ih u narednim danima doći podržati više ljudi.

- Ljudi su napravili odličnu atmosferu. Iako, očekivao sam punu dvoranu s obzirom na to da igramo u Splitu i da smo skoro svi iz ovog grada. Nadam se da će biti punije tribine u sljedećim mečevima, rekao je prvi reket Hrvatske.

U sličnom smjeru je nakon zadnjeg meča otišao i Pavić:

- Kao dijete Splita malo sam razočaran. Šteta što nije bilo ni blizu puno. Oni koji su bili napravili su dobru atmosferu. Nadam se da će biti bolje u petak i nedjelju.

Ako napišemo "skup sport", nismo otkrili toplu vodu. Izgleda kako su karte zbog cijena za većinu ostale nedohvatljive, a u gradu pod Marjanom očito samo Hajduk može računati na bezuvjetnu podršku. Međutim, priliku za popravak ima i publika koja će sigurno biti od velike pomoći hrvatskim reprezentativcima u traženju vize za Malagu.

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2024 16:41