StoryEditorOCM
KošarkaDALMATINAC SAM...

Od vremena Kukoča ovo nismo vidjeli na Gripama! Split slavi svog Riječanina, a on ‘luduje‘ za Hajdukom: ‘Livaja je Bog‘

Piše Marko Bilić
30. svibnja 2024. - 19:04

Čim se ukazao na prvoj utakmici u dresu Splita Vito Kučić je postao miljenik navijača Žutih. Pravi play, razigravač, onako izgledom, pojavom, driblingom i vragolastim stilom igre podsjeća na košarkašku verziju nekad vrlo popularnog strip junaka Nippera. Sjećate se 16-godišnjeg nogometnog mangupa, siromašnog klinca koji je postao zvijezda engleskog Blackport Roversa?

I Vito nekako podsjeća na njega, vragolan košarke, njegov dribling, ulaz, šut... i m.da do poda. Taj se ne boji nikoga. Šta žešća i važnija utakmica njemu veći izazov.

Spoznali su to jučer i Zadrani, ono što im je Vito priredio početkom druge četvrtine dugo će pamtiti. A hoće i Splićani, jutro poslije fantastične treće utakmice doigravanja na Gripama, koju je Split dobio, svima su puna usta hvalospjeva na Kučićevu adresu. Kaže mi kolega "ovo je najboljih pet minuta nekog igrača od vrimena Tonija Kukoča".

Ok, utakmicu je riješio Shannon Shorter, čovjek je razvalio, ali je ključni trenutak utakmice, opći je dojam, ipak bila simultanka Vita Kučića početkom druge četvrtine. Zadar je već bio preokrenuo rezultat u svoju korist, sve je nalikovalo na još jednu utakmicu u nizu koju je Zadar, nošen bučnom podrškom navijača, dobio na Gripama, međutim, Žuti ovaj put nisu "skinuli gaće". Vito je u fantastičnoj seriji zabio 15 koševa, digao Splita na "plus osam" i utakmica je krenula u drugome smjeru.

image

Majstor


 

Nikola Vilić/Cropix

Vito je Riječanin, ali... u njemu je dalmatinska krv.

- Super mi je u Splitu. Znao sam kakva je ovdje ‘klima‘, od malena sam u Dalmaciji – kazao je 22-godišnji razigravač kolegi Frani Vulasu u intervjuu za Slobodnu, i pojasnio:

- Ja sam iz Rijeke, ali tata mi je iz Stankovaca kod Vodica. Tamo mi baka i djed imaju kuću, našu vikendicu. Kada sam bio mali oni su tamo bili tijekom cijele godine, pa bih ja otišao kod njih čim bi počeli školski praznici. Tri-četiri mjeseca godišnje bih provodio u Dalmaciji.

A dočim je Dalmatinac, pogađate i za koga navija u balunu.

- Navijač sam Hajduka od malena. S obzirom na to da su dida i tata veliki navijači to je ‘ludilo‘ prešlo i na mene ha, ha. Od petnaeste godine sam živio u Zagrebu, od tada sam Hajduk počeo aktivnije pratiti.

Išao je, kaže, na svaku utakmicu Hajduka u Zagrebu. Sada pođe do Poljuda kada mu obaveze dopuste, znate da košarkaši svaka dva-tri dana igraju utakmice. Ali, ako već ne može uživo gledati to ne znači da – neće gledati.

- Iza utakmice idem odmah u kafić gledati Hajduka!

Najdraži igrač mu je, gle čuda, Marko Livaja. "On je stvorio ovaj novi Hajduk, on je kao Bog ovdje u Splitu". Desetku na leđima Vito, osim sa Livajom, dijeli s još jednom legendom splitskog sporta, Rokom Ukićem. Došao je Kučić na Gripe i odmah uskočio u Rokovu desetku.

- Čast mi je nositi taj broj, nosio ga je Roko koji je osvojio taj zadnji klupski trofej i zabio koš za pobjedu u finalu kupa 2004. godine.

Dražen Petrović mu je idol iz mlađih dana, a od aktivnih igrača posebno respektira Stepha Curryja, mada mu je Euroliga draža od NBA.

Vito Kučić, novi miljenik navijača Žutih.

image

Hrabro na Luku Božića

Jakov Prkić/Cropix
image

Dan kad je došao u Split...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. srpanj 2024 19:17