StoryEditorOCM
Domaći nogometMamurluk 4

Pelin i mediji, Zlatko Dalić sada je zadnji čuvar HNS-a, nakon sudačke lakrdije u ligi kiks reprezentacije srušio bi sve

Piše Frane Vulas
5. rujna 2023. - 07:42

U nastavak kvalifikacija za Euro 2024. godine, u prve susrete nakon osvojenog srebra u Ligi nacija, reprezentacija Hrvatske ulazi duplim programom u kojem ne može mnogo dobiti, ali jako, jako puno može izgubiti.

U petak 8. rujna u Rijeku stiže Latvija, a tri dana kasnije momčad izbornika Zlatka Dalić mora na neugodno gostovanje u Armeniju, u Erevan. Već su gotovo svi unaprijed ‘kockastima’ kao velikim favoritima u tim susretima upisali šest bodova, ali tek ih treba osvojiti i na travnjaku. Moraju se osvojiti jer je Hrvatska već kiksala na otvaranju kvalifikacija s Walesom na Poljudu (1:1) i nema više puno prostora za pogreške.

’Mamurni’ nakon medalja

Pogotovo je to Hrvatskoj tradicionalno teško bilo u situacijama kada tek izlazi nakon jednog velikog reprezentativnog uspjeha, pa i duge pauze između dvije sezone, na friškom početku nove. U prošlosti je Hrvatska baš jako loše prolazila u prvim sljedećim službenim utakmicama, za bodove, a nakon osvojenih medalja na velikim natjecanjima. Podsjetimo, nakon osvojene bronce na Svjetskom prvenstvu 1998. godine Hrvatska je izgubila u Irskoj, u Dublinu u kvalifikacijama za Euro (0:2) u eri Miroslava Ćire Blaževića. Nakon srebra na Mundijalu u Rusiji poslije remija u prijateljskom susretu u Portugalu (1:1) uslijedio je debakl u prvoj utakmici za bodove, u Španjolskoj u Ligi nacija (0:6). A poslije osvojene bronce na lanjskom SP-u u Kataru stigao je tek mršavi spomenuti remi s Walesom na Poljudu na startu kvalifikacija za idući Euro (1:1). Što slijedi poslije srebra iz Lige nacija osvojenog u lipnju? Uz sve to Hrvatska je zbog završnice Lige nacija na kojoj je u lipnju nastupala zbog manjeg broja odigranih susreta u bodovnom zaostatku i na tek trećem mjestu skupine, iza Turske i spomenute Armenije.

Cirkus oko Livaje

- Pred nama su dvije utakmice koje bi po rejtingu protivnika, na papiru trebale biti lagane, ali ne smijemo tako misliti. Moramo zaista biti ozbiljni i ići korak po korak. Ne smijemo olako shvatiti protivnike. Nema lakih protivnika ni bodova. Potrebni su nam bodovi za plasman na Euro. Svaki bod i pobjeda su važni. Volio bih da u obje utakmice rasporedimo teret među igračima, ali nećemo puno miksati (sa sastavom, nap.a.), moramo biti ozbiljni. Zamka u susretu s Latvijom? Jedina zamka je da ih shvatimo neozbiljno. Sve susrete koje su dosad izgubili, izgubili su knap. Želimo tri boda, punu Rujevicu i korektno navijanje i onda ćemo biti pravi – rekao je Dalić.

Nije slučajno Dalić spominjao korektno navijanje. Dodatan teret u ovom ciklusu (cirkusu) je sve što se (nije) događalo u slučaju Marka Livaje. Umjesto da se taj problem riješio u lipnju, ako ne odmah kada je nastao na istom treningu na Rujevici kao što se trebalo, onda makar nakon završnice Lige nacija, ta saga se razvukla i u rujan. I posve je nepotreban teret reprezentaciji, a pod izlikom da se taj teret skida. Izbornik Dalić i savez nemušto su sa zakašnjenjem objasnili da Livaja nije na popisu zbog ciljane poštede, kako bi se Savez poštedio eventualne kazne zbog ponašanja navijača u Rijeci, a već je HNS na uvjetnoj kazni.

Da se razumijemo, Hrvatska treba dobiti i Latviju i Armeniju sa ili bez Livaje. Kapetan Hajduka je uz dužno poštovanje objektivno tek 14.-15. igrač reprezentacije, ali kao najbolji igrač HNL-a i lidera prvenstva Hajduka potencijalno je vrlo koristan adut kojeg se ne treba i ne smije odricati. Pa neće valjda navijači, pogotovo ne pojedinci, krojiti sastav reprezentacije?! No, vrlo slično, neuvjerljivo objašnjenje stiglo je i vezano za Luku Modrića. Kapetan i izbornik još su u lipnju dogovorili da nastavljaju zajedničku suradnju, da Modrić ostaje uz reprezentaciju. Da ne bude zabune, pisalo se to i tada u medijima, znalo se sve neslužbeno. Ali ma kakav god imali dogovor nisu od tada do kolovoza našli za shodno to kazati službeno ne medijima jer njima nisu ni dužni, nego navijačima Hrvatske prema kojima bi morali imati obvezu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. srpanj 2024 10:28