StoryEditorOCM
Splitda ti srce pukne

Mame iz Splita zgrožene okrutnim trendom među djecom: ‘U školi joj viču da je otpadnica...‘; ‘Maloga mi zovu beskućnik‘

Piše Božidar Lončar
24. travnja 2024. - 07:29

Na Facebooku postoji na desetke, ako ne i stotine grupa koje okupljaju sve one kojima treba pomoć ili koji bi htjeli pomoći. U jednoj od njih, "Empatija Split", s više od 15.000 članova, naišli smo na objavu samohrane majke koja je preko volonterki upozorila na pojavu koja je šokirala sve. I članove grupe i nas kao novinare.

Dijete, koje je tek relativno nedavno krenulo u školu, postalo je predmetom poruge u školi u okolici Splita jer je njegova majka javno zatražila i dobila doniranu odjeću.

- Par puta sam objavila kako tražim odjeću pa mi je mali bio izložen ruganju da je ovdje dobio robu. Znate kako to ide s djecom u školi - navela je anonimna samohrana majka, a što su podijelili iz splitske udruge.

image
Duško Marušić/Ilustracija/Cropix

Članovi zatvorene Facebook grupe koju većinom čine majke zgroženi su objavom.

- Kako djeca mogu znati za tu robu? Jedino ako su mame isto tu? Koliko ljudi mogu biti jadni i zlobni? Moja djeca su dobivala odjeću i sama sam je nosila – napisala je jedna majka.

- Djeca ne bi znala da im roditelji nisu rekli - nadovezala se starija članica grupe.

- Djeca znaju marke odjeće bolje od mene. Neinformirana sam i ne zanimaju me marke. Najgore od svega je što roditelji svoje primitivne stavove prenose na djecu - zaključila je V.I.

Iz "Empatije" su nam odgovorili kako im se na stotine roditelja javilo s istom pričom u posljednjih nekoliko godina. Odmah smo se prisjetili i sami priče o "lidlićima", kako su djeca nazivala svoje vršnjake zbog odjeće kupljene u u spomenutoj trgovini. I to baš u Splitu.

image
Tom Dubravec/Ilustracija/Cropix

‘Lidlići‘ su dno dna! Odvratan ‘trend‘ koji je krenuo iz Splita zgrozio je mnoge: ‘I ja sam nosio Mike umjesto Nike tenisica, znam što znači kad te druga djeca ismijavaju...‘

Administratorica Facebook grupe udruge nam je rekla kako joj se majka javila porukom da iz "Empatije" više ništa ne smije uzimati. Njezino dijete, koje pohađa jedan od prva četiri razreda škole u blizini Splita, jednog je dana iz škole došlo uplakano i uznemireno te ju pitalo može li više ne nositi omiljenu majicu koja joj je donirana, navela je majka u obraćanju "Empatiji":

- Srce mi se steglo kada je došla iz škole plačući. Primijetila je da svi šapuću, a na odmoru su djeca počela vikati "fuj, fuj" i bježati od nje. Krenula je trčati za njima i pitati može li se igrati s njima, a djeca su nastavila bježati od nje. Nije shvaćala zašto. Onda je dječak iz razreda do njezina viknuo "otpadnica, otpadnica, nosi što drugi odbace". Ona i dalje nije razumjela što se događa – dio je potresnog svjedočanstva majke koja je dalje navela kako je učitelj na kraju dijete poslao kući jer je bilo vidljivo uznemireno.

image

Djeca su izložena poruzi zbog donirane i nošene odjeće...

/Shutterstock

- Zvao me učitelj i ispričao se. Kazao je kako su dječja usta iskrena i kako će sa svim roditeljima razgovarati, a s djecom je već to napravio. Tu majicu je tek bila dobila i obožavala ju je, a onda mi je rekla da je više ne bi nosila. Teško živimo, ali od sada ću tražiti odjeću i drugu pomoć pod lažnim profilom - kazala je majka članici udruge.

Tu nije bio kraj ove teške priče. Majka je završila u bolnici, zbog čega je "Empatija" pokrenula humanitarnu akciju.

- Kupili smo djevojčici sve novo: od odjeća, igračaka do ruksaka za školu. Pokušavamo objasniti roditelju neka usmjeri dijete na spoznaju da nije manje vrijedno jer ne može imati novo. Tim istim roditeljima uvijek kažemo kako nisu kriva djeca, već roditelji - pojašnjava i dodaje kako ovakvih priča, nažalost, ima napretek.

image
Boris Kovačev/Ilustracija/Cropix

Prenijela nam je još jednu priču majke koja se udruzi požalila kako joj dijete nazivaju "beskućnikom":

- Rugaju se, i to naveliko, pogotovo ako nemaš marku obuće ili odjeće. I ne samo da se rugaju, nego nagovaraju druge da to isto rade. Meni su maloga počeli zvati "beskućnik" jer nema markiranu robu. Grozno na što smo došli - iznijela je dio svojih iskustava jedna od majki.

Kao i uvijek, majka je preko Facebook grupe "Empatije" uspjela doći do nužnog medicinskog pomagala za svoje dijete. Sama volonterka je navela kako je još jedna životna priča napisana na prekrasan način.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 16:10