StoryEditorOCM
Splitdruga strana

Koncesionar splitske plaže o ilegalnom nasipanju: ‘Ivošević na našu štetu iznosi potpune neistine. Imamo ugovor...‘

Piše Petra Klarić
24. travnja 2024. - 12:44

Nakon što se dogradonačelnik Bojan Ivošević jutros na svom Facebook profilu oglasio o situaciji s nasipavanjem plaže Kašjuni, stigao nam je odgovor koncesionara Dolis d.o.o. Kažu da ovo nije prvi put da dogradonačelnik iznosi potpune neistine u svrhu osobnih političkih obračuna, a sve na štetu tvrtke Dolis.

Drama na splitskoj plaži! Ivošević: ‘Koncesionar ilegalno nasipa...‘ Optužio je i lučkog inspektora za nezakonite radnje

- Podsjećamo javnost da ovo nije prvi put da zamjenik gradonačelnika Ivošević iznosi potpune neistine u svrhu osobnih političkih obračuna s drugim strankama, a sve na štetu tvrtke Dolis.

Od početka poslovanja na Kašjunima, u niti jednom trenutku te ni na koji način nismo prekršili odredbe Ugovora o koncesiji na pomorskom dobru, što je uostalom potvrdio i Ustavni sud Republike Hrvatske. I uoči te presude javno smo upozoravali da smo izloženi pravnom i fizičkom nasilju te opetovanim političkim prijetnjama bez ikakve pravne osnove - kažu iz tvrtke Dolis.

image
Nikola Vilić/Cropix

Dodaju i da je objava dogradonačelnika Ivoševića očigledni nagovještaj nastavka institucionalnog pritiska s pozicije političke moći. Tvrde da nije istina da izvode "ilegalne" aktivnosti jer temeljem važećeg Ugovora o koncesiji imaju pravnu osnovu za provođenje određenih aktivnosti za koje je Člankom 197. Zakona o pomorskom dobru propisana novčana kazna. Dodaju i da je Ivošević u potpunosti svjestan činjenice da imaju važeći ugovor.

- Unatoč svemu tome, najnovija objava zamjenika Ivoševića, osim što je u potpunosti sukobljena s logikom i zdravim razumom, očigledno nagovještava nastavak institucionalnog pritiska s pozicije političke moći.

Zabrinjava količina neistina iznesena u ovoj objavi u kojoj Ivošević našu tvrtku proziva za „ilegalne“ aktivnosti i pritom navodi Članak 197. Zakona o pomorskom dobru koji propisuje novčane kazne za pravne osobe koje BEZ pravne osnove provode određene aktivnosti, a istovremeno u potpunosti Svjestan činjenice da naša tvrtka ima važeći Ugovor o koncesiji koji predstavlja posebnu upotrebu pomorskog dobra - navode.

image
Nikola Vilić/Cropix

Nadalje, kažu da sukladno Članku 6. navedenog Ugovora kao koncesionar prostora imaju dužnost održavati i štititi pomorsko dobro, odnosno uređivati plažu koristeći vlastita financijska sredstva. Aktivnosti dohrane plaže, tvrde, najavili su Splitsko-dalmatinskoj županiji, Lučkoj kapetaniji i Javnoj ustanovi za upravljanje park-šumom Marjan.

- Sukladno Članku 6. navedenog Ugovora, kao koncesionar dužni smo održavati i štititi pomorsko dobro, odnosno uređivati plažu koristeći vlastita financijska sredstva. Kao i svake godine uoči Ijetne sezone, uputili smo obavijest o namjeri provođenja aktivnosti prihrane plaže SDŽ, Lučkoj kapetaniji i JUPŠ Marjan.

Aktivnosti prihrane obavljaju se zbog prirodnih oštećenja nastalih pod utjecajem vjetra i mora, a pazeći pritom da se ne mijenja postojeća obalna crta. Da su aktivnosti na Kašjunima u skladu sa Zakonom potvrdila je i policija koja u nekoliko izlazaka na teren nije pronašla nikakve elemente za postupanje. Za kraj ističemo da će i ovog Ijeta naši sugrađani i gosti u Kašjunima imati jedinu uređenu plažu uslijed radova na Žnjanu i izuzetno lošeg stanja ostalih splitskih plaža - zaključili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 13:14