stdClass Object ( [id] => 1231931 [title] => Čeka li nas još jedan štrajk? Asistenti u nastavi ne odustaju od zahtjeva za poboljšanjem svog statusa: ‘Ne riješi li se nešto do kraja godine, izlazimo na ulice! [alias] => ceka-li-nas-jos-jedan-strajk-asistenti-u-nastavi-ne-odustaju-od-zahtjeva-za-poboljsanjem-svog-statusa-ne-rijesi-li-se-nesto-do-kraja-godine-izlazimo-na-ulice [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ne popravi li se konačno naš status do kraja ove godine idemo u štrajk! A što drugo?! Pa hoće li se nakon 15 godina obećanja nešto više pokrenuti - uglas će splitski asistenti u nastavi kojima je doslovno - ‘prekipjelo‘.

Nama je uspjeh napredak djeteta, a ako se postigne još više od toga, sreća je nemjerljiva - ne samo za dijete, već i za njegovu obitelj, profesore, a za asistente pogotovo jer je njihov trud vidljiv.

- Posao asistenata je jako težak i zahtjevan, odgovornost je ogromna: oni rade s djecom, surađuju s učiteljima, roditeljima i stručnom službom. 

No, niz je problema s kojima se susreću asistenti u nastavi.

Sustavno ignoriranje

Kate Kalebić, Petra Dragičević, Branimira Škarica, Tomislava Marinac Akrap, Josip Kaloper, Lada Deković i Sanja Ratković, splitski asistenti stalno slušaju ista obećanja.

- Sustavno nas ignoriraju - kažu.

Na lokalnoj i državnoj razini.

- Imamo samo obaveze, a nikakva prava! - dodaju.

- Sindikat nemamo. A trebali bi imati plaću dostojnu čovjeka, trebali bi imati prava, sindikat, dobivati božićnice i regrese, bez uvjeravanja kako imamo pravo to. Nekakav smisleni model rada treba pronaći. Očito je da ovo trenutno stanje nigdje ne vodi-objašnjavaju nam.

Pomoćnici, dobro je poznato, rade za plaću od 2200 – 2800 kuna, ako pričamo o osnovnoj školi, što opet ovisi o satnici.

Plaće dakle mizerija, uvjeti nikakvi, podrške niotkud, ugovori za ‘plakat‘.

Prije su, kažu, dobivali crkavicu, a ovo je sada tragedija.

- Pa moramo i mi od nečega živjeti, Pa što su tri tisuće kuna, kad platite režije?! Ništa, baš ništa, kazuju - ističu.

Gotovo da žive u školi, a nisu njeni zaposlenici.

Zamislite da dođete na posao i nemate gdje ostaviti stvari ili da nemate kabinet, da ne možete ući u zbornicu popiti kavu.

Hodate sa svojim stvarima u rukama, zajedno s djetetom koje je u invalidskim kolicima.

Problemi se samo gomilaju.

U Zagrebu sat 30 kuna

Plaće, njihova prava i pravila u cijeloj državi za pomoćnike nisu izjednačeni. Imate primjer županije u Hrvatskoj koja pomoćnicima isplaćuje 19 kuna po satu (Koprivničko - križevačka županija). Zagreb recimo isplaćuje 30 kuna po satu.

Većina ostalih prima 25 kuna po satu.

- Gdje je zapeo novac? - pitaju se asistenti po tko zna koji put.

- Tko je osoba koja odlučuje da pomoćnik u Zagrebu ili Splitu vrijedi više od nekog pomoćnika u malom mjestu? - nejasno je Petri Dragičević, asistentici u osnovnoj školi ‘Strožanac‘

A svi radimo isti posao, dodat će.

- Neka izvole osigurati novac za plaće pomoćnika.

Odakle će novac naći, nije moja briga, jer kad vidim na što se sve troši i potroši, loše mi je.

Prekidaju nam ugovore svaku godinu sa zadnjim danom školske godine, odlazimo nanovo na burzu pa usput strepimo šta će s nama biti na jesen.

Zašto ne možemo dobiti ugovor na neodređeno? Ili barem na četiri godine, s mogućnošću produženja po isteku? Najnovija je glupost koju sam čula da će ‘oni‘ to sve riješiti do 2027.g. To znači da im je premalo bilo 15 godina da nešto smisle i da im treba još 5 godina. A što su pobogu radili do sada? - kazuje nam ogorčena Petra.

Na spomen putnih troškova diže im se kosa na glavi.

Kao putni trošak isplaćuje im se cijena pokazne karte.

No, kada su praznici, ta cijena im se umanjuje za dane nedolaska na posao.

Kao putni trošak ne plaća se autobusna karta u oba smjera, niti po kilometru, nego mjesečna pokazna karta koja ima istu cijenu kupili je oni prvog, 15-og ili 30-og u mjesecu.

Izuzetak je bio šesti mjesec prošle školske godine kad je  prvi put isplaćen puni iznos za pokaznu kartu, bez obzira što je školska godina završila 21. lipnja.

Kakva će im biti mirovina?

Prekidaju dakle radni staž, što u konačnici utječe i na iznos njihovih mirovina.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja govori kako je donijeta klasifikacija njihovih zanimanja i Pravilnik o pomoćnicima u nastavi.

Pravilnik je tu, uglavnom se u njemu može pročitati samo što su njihove dužnosti, ali ne nazire se ništa o njihovim pravima.

- Ništa ne piše o vrsti ugovora koji se potpisuje, visini plaće, pravu na regres, božićnici, troškovima školskih izleta (kad ste dakle u pratnji učenika) itd. Naša prava moraju moraju biti regulirana na razini države, a ne da gradonačelnici, načelnici i tko li već odlučuju o cijeni našeg rada.  O radu na neodređeno ili na puno radno vrijeme, čini im se,  mogu samo ‘maštati‘- uglas će.

-  Ima težih i lakših dana, kako i inače u životu tako i u poslu, ali sve ono teško se zaboravi onaj momenat kad vidiš neki pomak, napredak bilo kakve vrste kod djeteta.

To može bit uspješno svladano gradivo, napredak djeteta u socijalnoj interakciji s vršnjacima, kad zajedno sa djetetom otkrijete neki novi i lakši model učenja ili pak kad otkrijete da dijete nešto izuzetno smiruje – kaže Petra koja ovaj posao radi već petu godinu za redom.

- Djeca su neiskvarena, divno je raditi s njima, pa i u onima za njih manje blještavim trenucima.

U početku sam dijete promatrala, gledala njegove reakcije, okidače za neka ponašanja i shvatila kako dalje.

Da je bilo lako, nije. Ali rad sa djecom je uvijek izazovan.

Neovisno ima li dijete neku poteškoću ili ne, svaki dan je drugačiji i apsolutno nikad vam nije dosadno.

Jako volim posao kojeg radim i često kažem kako je to zapravo moj životni poziv.

Posao kao takav je kompleksan i zahtjevan. Asistent je osoba koja mora bit potkovana u mnogim znanjima s obzirom da učenika prati kroz sve nastavne predmete, sukladno njegovim poteškoćama - pojašnjava Petra.

Nude i rješenja za ubuduće.

- Možemo se vratiti u školu kad i profesori, u kolovozu - to spominjem u kontekstu toga da nas ne tjeraju svako ljeto na burzu rada, pa biti ispomoć u vezi raspodjele knjiga, školskih materijala, sudjelovati kao ispomoć u brojim poslovima – navodi Petra.

Ima se što za raditi.

Četiri tisuće asistenata

- Ne gledaju na naš staž, na školsku spremu, ništa im kod nas nije važno. Zašto oni koji imaju više iskustva, ne bi imali prednost kod zapošljavanja? Problema je mnogo a vremena malo - zaključuje Josip Kaloper.

U Hrvatskoj je trenutno u školama oko 4 tisuće asistenata.

Svi oni zapošljavaju se preko lokalne samouprave, gradova, općina, županija,  EU projekata. 

Njihov se rad u posljednjih nekoliko godina uglavnom financira iz Europskog socijalnog fonda a upravo to daje veliku mogućnost da se radi sve i svašta, tj. da određeni službenici unutar jedinica lokalne samouprave, kao i sami namještenici u školi, sami tumače stvari kako oni žele.

Zato se i jesu kršila radna prava.

- Dok jedni plaćaju sve i drže se onoga što piše u temeljnom kolektivnom ugovoru javnih službi, drugi to ne poštuju.

Dapače, još više uskraćuju radnicima, istaknula je već bezbroj puta Iva Tadić, sada već bivša predsjednica Udruge pomoćnika u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju u Hrvatskoj PUN-Hr

To je sramotno tim više što radnici koji rade s najranjivijim društvenim skupinama nemaju reguliran radni status i neka osnovna pitanja poput godišnjeg odmora, isplate naknada za prijevoz, pa često čak ni svojeg mjesta – svojeg kabinetića u školama i vrtićima u kojima rade.

‘Mi pomoćnici smo sami sebi najveću jamu iskopali jer nismo prepoznali udrugu kao nekoga tko se bori za bolja radna prava‘, objasnila je Tadić.

Muka po roditeljima

Trebamo, dalje će, izaći na ulicu u još većem broju pa i da roditelji zajedno s nama odluče da nećemo nastaviti s radom dok se ne ispune određeni uvjeti.

Roditelji podržavaju udruge pomoćnika u nastavi jer shvaćaju da se njihov loš položaj odražava i na njihovu djecu, što predočava i komentar jedne majke: ‘Ovo je muka i za nas roditelje.‘

Uglavnom odustanu zbog male plaće.

Burza je rada zadnjih je tjedana vrvi oglasima za poslove pomoćnika u nastavi.

Potreba za pomoćnicima u nastavi u Hrvatskoj je porasla s tisuću na četiri tisuće u zadnja dva desetljeća.

No, zbog loših uvjeta rada – svi oni brzo odustanu.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja obećalo je promjene tijekom izrade novog Zakona o obrazovanju do kraja ove godine, pitanje je hoće i kada će do promjena doći.

Nakon prosvjeda u travnju ove godine nitko ih nije ni primio, pa ni premijer Andrej Plenković koji je obećao da će s njima održati sastanak.

Ništa se nije dogodilo, ništa se nije promijenilo...

---

Sporni putni troškovi

Sanja Ratković asistentica je već nekoliko godina.

-Po mom mišljenju, u radu sam se snašla dobro.

Imala sam sreću jer sam naišla na izuzetno dobru suradnju sa svim sudionicima djetetovog obrazovanja (roditelji, učitelji, stručna služba).

Najveći problem nas pomoćnika u nastavi je doista mala plaća.

Nedavno sam čitala nekoliko članaka koji navode da nam je plaća od 2800 do 3500kn.

Bruto ili neto? Moja neto plaća je 2000 - 2300 kuna, plus putni troškovi. Hm, putni troškovi?

Kao putni trošak isplaćuje mi se cijena pokazne karte. U redu. No, kada su praznici, ta cijena nam se umanjuje za dane nedolaska na posao. Mogu li ja kupiti mjesečnu kartu za pola mjeseca?

Koliko ja znam, ne mogu.

Vidjeti ćemo kako će se nastaviti isplaćivati u sljedećoj školskoj godini- kaže.

Problema je previše, vrijeme je da se počnu i rješavati.

---

---

Lada: ‘Ovo je moj životni poziv‘

Lada Deković radi kao pomoćnica u nastavi Osnovnoj školi Kamen - Šine u Splitu. Motiv za rad s djecom s poteškoćama uvijek je isti – pomoći im da ostvare svoje potencijale i uspješno polaze nastavu.

- Još prije desetak godina pružila mi se prilika za rad u školi na radnom mjestu asistentice u nastavi.

Bili smo tada prva generacija asistenata, nas 60 u gradu Splitu, a danas nas je pet puta više.

Do sada sam bila asistentica troje učenika koje sam pratila od 5. do 8. razreda.

Trenutno radim s učenikom koji pohađa 8. razred te nastavljamo suradnju.

Najveći problem u radu asistenata je prekidanje radnog odnosa sa zadnjim nastavnim danom tekuće školske godine-kaže.

- Svake godine, i tako već 10 godina, u 6. mjesecu posjećujem biro za zapošljavanje.

Prolazim istu proceduru razgovora sa savjetnikom za zapošljavanje, obavezna mjesečna javljanja tijekom ljeta…-ističe.

- Smatram da prvo treba riješiti status stalnog radnog odnosa i sva prava koja proizlaze iz njega. Gradski ured za obrazovanje grada Splita je u zadnjih nekoliko godina donekle regulirao naš status. Međutim, mi i dalje nismo zaposlenici škole, nego smo zaposleni preko raznih projekata-veli Lada.

Jako volim posao kojeg radim i često kažem kako je to zapravo moj životni poziv. Asistent je osoba koja mora bit potkovana u mnogim znanjima s obzirom da učenika prati kroz sve nastavne predmete, sukladno njegovim poteškoćama.

Nerijetko se događa da u svoje slobodno vrijeme moram ponoviti neki dio gradiva kako bih pomogla učeniku.

Posla je mnogo no međutim, kad volite nešto što radite, kad vidite napredak djeteta s kojim radite, kad ste svjesni svoje ogromne uloge u tome, onda sve drugo pada u drugi plan, a vi sretni i ispunjeni odlazite s posla i jedva čekate novi radni dan - na kraju će.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dosta je više [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => dosta je više 2 0 8174 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-10-12 17:14:16 [created_by] => 3161 [created_by_alias] => Magdalena Družijanić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-10-12 17:55:23 [modified_by] => 3161 [publish_up] => 2022-10-12 17:52:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2029 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Čeka li nas još jedan štrajk? Asistenti u nastavi ne odustaju od zahtjeva za poboljšanjem svog statusa: 'Ne riješi li se nešto do kraja godine, izlazimo na ulice! [metakey] => asistenti u nastavi, štrajk asistenata u nastavi [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/10\/12\/23582164.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/12\/23582100.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/12\/23582102.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/12\/23582106.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/12\/23582120.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Sanja Ratkovi\u0107 asistentica je u Osnovnoj \u0161kola Stro\u017eanac<\/p>","

Iva Tadin, biv\u0161a predsjednica Udruge pomo\u0107nika u nastavi za djecu s te\u0161ko\u0107ama u razvoju u Hrvatskoj PUN-Hr<\/p>","

Lada Dekovi\u0107, asistentica u \u0161koli Kamen-\u0160ine<\/p>","

S lijeva na desno - Kate Kalebi\u0107 (Osnovna \u0161kola Stro\u017eanac)\u00a0Tomislava Marinac Akrap (Osnovna \u0161kola Blatine)\u00a0Josip Kaloper (Osnovna \u0161kola Blatine)\u00a0Branimira \u0160karica (Osnovna \u0161kola Stro\u017eanac)\u00a0Petra Dragi\u010devi\u0107 (Osnovna \u0161kola Stro\u017eanac)<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1704","hd_23582164_1920.jpg":"1920x1080","k_23582164_1280.jpg":"1280x1280","k_23582164_1024.jpg":"1024x1024","k_23582164_640.jpg":"640x640","k_23582164_480.jpg":"480x480","k_23582164_340.jpg":"340x340","k_23582164_220.jpg":"220x220","o_23582164_1280.jpg":"1280x1136","o_23582164_1024.jpg":"1024x908","o_23582164_640.jpg":"640x568","o_23582164_480.jpg":"480x426","o_23582164_340.jpg":"340x301","o_23582164_220.jpg":"220x195","h_23582164_1280.jpg":"1280x854","h_23582164_1024.jpg":"1024x683","h_23582164_640.jpg":"640x427","h_23582164_480.jpg":"480x320","h_23582164_340.jpg":"340x227","h_23582164_220.jpg":"220x147","pp_23582164_1280.jpg":"1280x1628","pp_23582164_1024.jpg":"1024x1303","pp_23582164_640.jpg":"640x814","pp_23582164_480.jpg":"480x611","pp_23582164_340.jpg":"340x432","pp_23582164_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1080x810","hd_23582100_1920.jpg":"1920x1080","k_23582100_1280.jpg":"1280x1280","k_23582100_1024.jpg":"1024x1024","k_23582100_640.jpg":"640x640","k_23582100_480.jpg":"480x480","k_23582100_340.jpg":"340x340","k_23582100_220.jpg":"220x220","o_23582100_1280.jpg":"1280x960","o_23582100_1024.jpg":"1024x768","o_23582100_640.jpg":"640x480","o_23582100_480.jpg":"480x360","o_23582100_340.jpg":"340x255","o_23582100_220.jpg":"220x165","h_23582100_1280.jpg":"1280x854","h_23582100_1024.jpg":"1024x683","h_23582100_640.jpg":"640x427","h_23582100_480.jpg":"480x320","h_23582100_340.jpg":"340x227","h_23582100_220.jpg":"220x147","pp_23582100_1280.jpg":"1280x1628","pp_23582100_1024.jpg":"1024x1303","pp_23582100_640.jpg":"640x814","pp_23582100_480.jpg":"480x611","pp_23582100_340.jpg":"340x432","pp_23582100_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1131x1600","hd_23582102_1920.jpg":"1920x1080","k_23582102_1280.jpg":"1280x1280","k_23582102_1024.jpg":"1024x1024","k_23582102_640.jpg":"640x640","k_23582102_480.jpg":"480x480","k_23582102_340.jpg":"340x340","k_23582102_220.jpg":"220x220","o_23582102_1280.jpg":"1280x1810","o_23582102_1024.jpg":"1024x1448","o_23582102_640.jpg":"640x905","o_23582102_480.jpg":"480x679","o_23582102_340.jpg":"340x480","o_23582102_220.jpg":"220x311","h_23582102_1280.jpg":"1280x854","h_23582102_1024.jpg":"1024x683","h_23582102_640.jpg":"640x427","h_23582102_480.jpg":"480x320","h_23582102_340.jpg":"340x227","h_23582102_220.jpg":"220x147","pp_23582102_1280.jpg":"1280x1628","pp_23582102_1024.jpg":"1024x1303","pp_23582102_640.jpg":"640x814","pp_23582102_480.jpg":"480x611","pp_23582102_340.jpg":"340x432","pp_23582102_220.jpg":"220x280"},{"size0":"860x1147","hd_23582106_1920.jpg":"1920x1080","k_23582106_1280.jpg":"1280x1280","k_23582106_1024.jpg":"1024x1024","k_23582106_640.jpg":"640x640","k_23582106_480.jpg":"480x480","k_23582106_340.jpg":"340x340","k_23582106_220.jpg":"220x220","o_23582106_1280.jpg":"1280x1707","o_23582106_1024.jpg":"1024x1365","o_23582106_640.jpg":"640x853","o_23582106_480.jpg":"480x640","o_23582106_340.jpg":"340x453","o_23582106_220.jpg":"220x293","h_23582106_1280.jpg":"1280x854","h_23582106_1024.jpg":"1024x683","h_23582106_640.jpg":"640x427","h_23582106_480.jpg":"480x320","h_23582106_340.jpg":"340x227","h_23582106_220.jpg":"220x147","pp_23582106_1280.jpg":"1280x1628","pp_23582106_1024.jpg":"1024x1303","pp_23582106_640.jpg":"640x814","pp_23582106_480.jpg":"480x611","pp_23582106_340.jpg":"340x432","pp_23582106_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_23582120_1920.jpg":"1920x1080","k_23582120_1280.jpg":"1280x1280","k_23582120_1024.jpg":"1024x1024","k_23582120_640.jpg":"640x640","k_23582120_480.jpg":"480x480","k_23582120_340.jpg":"340x340","k_23582120_220.jpg":"220x220","o_23582120_1280.jpg":"1280x960","o_23582120_1024.jpg":"1024x768","o_23582120_640.jpg":"640x480","o_23582120_480.jpg":"480x360","o_23582120_340.jpg":"340x255","o_23582120_220.jpg":"220x165","h_23582120_1280.jpg":"1280x854","h_23582120_1024.jpg":"1024x683","h_23582120_640.jpg":"640x427","h_23582120_480.jpg":"480x320","h_23582120_340.jpg":"340x227","h_23582120_220.jpg":"220x147","pp_23582120_1280.jpg":"1280x1628","pp_23582120_1024.jpg":"1024x1303","pp_23582120_640.jpg":"640x814","pp_23582120_480.jpg":"480x611","pp_23582120_340.jpg":"340x432","pp_23582120_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4483204 Threads: 5 Questions: 145335391 Slow queries: 61899 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4327928 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/ceka-li-nas-jos-jedan-strajk-asistenti-u-nastavi-ne-odustaju-od-zahtjeva-za-poboljsanjem-svog-statusa-ne-rijesi-li-se-nesto-do-kraja-godine-izlazimo-na-ulice-1231931 [printLink] => /split/ceka-li-nas-jos-jedan-strajk-asistenti-u-nastavi-ne-odustaju-od-zahtjeva-za-poboljsanjem-svog-statusa-ne-rijesi-li-se-nesto-do-kraja-godine-izlazimo-na-ulice-1231931?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 250698 [name] => Asistenti u nastavi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => asistenti-u-nastavi [link] => /tag/asistenti-u-nastavi ) [1] => stdClass Object ( [id] => 693837 [name] => štrajk asistenata u nastavi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-12 19:53:06 [main_article_id] => 0 [alias] => strajk-asistenata-u-nastavi [link] => /tag/strajk-asistenata-u-nastavi ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dosta je više [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Čeka li nas još jedan štrajk? Asistenti u nastavi ne odustaju od zahtjeva za poboljšanjem svog statusa: ‘Ne riješi li se nešto do kraja godine, izlazimo na ulice! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3161 [name] => Magdalena Družijanić [username] => magdalena-dru-ijani [email] => magdalena-dru-ijani@sd.hr [password] => $2y$10$JXIxDssJUgxoZbkFysfuaeueqvq8U32hKOxBpdj2OqoQQuJR1ce2i [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/magdalena-druzijanic-3161 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1679 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/ab8dc25f8b26e838c52515eb517d1917?s=100&default=https%3A%2F%2Ff04.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/12/23582164.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/12/23582164.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/12/23582100.jpg [title] =>

Sanja Ratković asistentica je u Osnovnoj škola Strožanac

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/12/23582102.jpg [title] =>

Iva Tadin, bivša predsjednica Udruge pomoćnika u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju u Hrvatskoj PUN-Hr

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/12/23582106.jpg [title] =>

Lada Deković, asistentica u školi Kamen-Šine

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/12/23582120.jpg [title] =>

S lijeva na desno - Kate Kalebić (Osnovna škola Strožanac) Tomislava Marinac Akrap (Osnovna škola Blatine) Josip Kaloper (Osnovna škola Blatine) Branimira Škarica (Osnovna škola Strožanac) Petra Dragičević (Osnovna škola Strožanac)

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Ne popravi li se konačno naš status do kraja ove godine idemo u štrajk! A što drugo?! Pa hoće li se nakon 15 godina obećanja nešto više pokrenuti - uglas će splitski asistenti u nastavi kojima je doslovno - ‘prekipjelo‘.

Nama je uspjeh napredak djeteta, a ako se postigne još više od toga, sreća je nemjerljiva - ne samo za dijete, već i za njegovu obitelj, profesore, a za asistente pogotovo jer je njihov trud vidljiv.

- Posao asistenata je jako težak i zahtjevan, odgovornost je ogromna: oni rade s djecom, surađuju s učiteljima, roditeljima i stručnom službom. 

No, niz je problema s kojima se susreću asistenti u nastavi.

Sustavno ignoriranje

Kate Kalebić, Petra Dragičević, Branimira Škarica, Tomislava Marinac Akrap, Josip Kaloper, Lada Deković i Sanja Ratković, splitski asistenti stalno slušaju ista obećanja.

- Sustavno nas ignoriraju - kažu.

Na lokalnoj i državnoj razini.

- Imamo samo obaveze, a nikakva prava! - dodaju.

- Sindikat nemamo. A trebali bi imati plaću dostojnu čovjeka, trebali bi imati prava, sindikat, dobivati božićnice i regrese, bez uvjeravanja kako imamo pravo to. Nekakav smisleni model rada treba pronaći. Očito je da ovo trenutno stanje nigdje ne vodi-objašnjavaju nam.

Pomoćnici, dobro je poznato, rade za plaću od 2200 – 2800 kuna, ako pričamo o osnovnoj školi, što opet ovisi o satnici.

Plaće dakle mizerija, uvjeti nikakvi, podrške niotkud, ugovori za ‘plakat‘.

Prije su, kažu, dobivali crkavicu, a ovo je sada tragedija.

- Pa moramo i mi od nečega živjeti, Pa što su tri tisuće kuna, kad platite režije?! Ništa, baš ništa, kazuju - ističu.

Gotovo da žive u školi, a nisu njeni zaposlenici.

Zamislite da dođete na posao i nemate gdje ostaviti stvari ili da nemate kabinet, da ne možete ući u zbornicu popiti kavu.

Hodate sa svojim stvarima u rukama, zajedno s djetetom koje je u invalidskim kolicima.

Problemi se samo gomilaju.

U Zagrebu sat 30 kuna

Plaće, njihova prava i pravila u cijeloj državi za pomoćnike nisu izjednačeni. Imate primjer županije u Hrvatskoj koja pomoćnicima isplaćuje 19 kuna po satu (Koprivničko - križevačka županija). Zagreb recimo isplaćuje 30 kuna po satu.

Većina ostalih prima 25 kuna po satu.

- Gdje je zapeo novac? - pitaju se asistenti po tko zna koji put.

- Tko je osoba koja odlučuje da pomoćnik u Zagrebu ili Splitu vrijedi više od nekog pomoćnika u malom mjestu? - nejasno je Petri Dragičević, asistentici u osnovnoj školi ‘Strožanac‘

A svi radimo isti posao, dodat će.

- Neka izvole osigurati novac za plaće pomoćnika.

Odakle će novac naći, nije moja briga, jer kad vidim na što se sve troši i potroši, loše mi je.

Prekidaju nam ugovore svaku godinu sa zadnjim danom školske godine, odlazimo nanovo na burzu pa usput strepimo šta će s nama biti na jesen.

Zašto ne možemo dobiti ugovor na neodređeno? Ili barem na četiri godine, s mogućnošću produženja po isteku? Najnovija je glupost koju sam čula da će ‘oni‘ to sve riješiti do 2027.g. To znači da im je premalo bilo 15 godina da nešto smisle i da im treba još 5 godina. A što su pobogu radili do sada? - kazuje nam ogorčena Petra.

Na spomen putnih troškova diže im se kosa na glavi.

Kao putni trošak isplaćuje im se cijena pokazne karte.

No, kada su praznici, ta cijena im se umanjuje za dane nedolaska na posao.

Kao putni trošak ne plaća se autobusna karta u oba smjera, niti po kilometru, nego mjesečna pokazna karta koja ima istu cijenu kupili je oni prvog, 15-og ili 30-og u mjesecu.

Izuzetak je bio šesti mjesec prošle školske godine kad je  prvi put isplaćen puni iznos za pokaznu kartu, bez obzira što je školska godina završila 21. lipnja.

Kakva će im biti mirovina?

Prekidaju dakle radni staž, što u konačnici utječe i na iznos njihovih mirovina.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja govori kako je donijeta klasifikacija njihovih zanimanja i Pravilnik o pomoćnicima u nastavi.

Pravilnik je tu, uglavnom se u njemu može pročitati samo što su njihove dužnosti, ali ne nazire se ništa o njihovim pravima.

- Ništa ne piše o vrsti ugovora koji se potpisuje, visini plaće, pravu na regres, božićnici, troškovima školskih izleta (kad ste dakle u pratnji učenika) itd. Naša prava moraju moraju biti regulirana na razini države, a ne da gradonačelnici, načelnici i tko li već odlučuju o cijeni našeg rada.  O radu na neodređeno ili na puno radno vrijeme, čini im se,  mogu samo ‘maštati‘- uglas će.

-  Ima težih i lakših dana, kako i inače u životu tako i u poslu, ali sve ono teško se zaboravi onaj momenat kad vidiš neki pomak, napredak bilo kakve vrste kod djeteta.

To može bit uspješno svladano gradivo, napredak djeteta u socijalnoj interakciji s vršnjacima, kad zajedno sa djetetom otkrijete neki novi i lakši model učenja ili pak kad otkrijete da dijete nešto izuzetno smiruje – kaže Petra koja ovaj posao radi već petu godinu za redom.

- Djeca su neiskvarena, divno je raditi s njima, pa i u onima za njih manje blještavim trenucima.

U početku sam dijete promatrala, gledala njegove reakcije, okidače za neka ponašanja i shvatila kako dalje.

Da je bilo lako, nije. Ali rad sa djecom je uvijek izazovan.

Neovisno ima li dijete neku poteškoću ili ne, svaki dan je drugačiji i apsolutno nikad vam nije dosadno.

Jako volim posao kojeg radim i često kažem kako je to zapravo moj životni poziv.

Posao kao takav je kompleksan i zahtjevan. Asistent je osoba koja mora bit potkovana u mnogim znanjima s obzirom da učenika prati kroz sve nastavne predmete, sukladno njegovim poteškoćama - pojašnjava Petra.

Nude i rješenja za ubuduće.

- Možemo se vratiti u školu kad i profesori, u kolovozu - to spominjem u kontekstu toga da nas ne tjeraju svako ljeto na burzu rada, pa biti ispomoć u vezi raspodjele knjiga, školskih materijala, sudjelovati kao ispomoć u brojim poslovima – navodi Petra.

Ima se što za raditi.

Četiri tisuće asistenata

- Ne gledaju na naš staž, na školsku spremu, ništa im kod nas nije važno. Zašto oni koji imaju više iskustva, ne bi imali prednost kod zapošljavanja? Problema je mnogo a vremena malo - zaključuje Josip Kaloper.

U Hrvatskoj je trenutno u školama oko 4 tisuće asistenata.

Svi oni zapošljavaju se preko lokalne samouprave, gradova, općina, županija,  EU projekata. 

Njihov se rad u posljednjih nekoliko godina uglavnom financira iz Europskog socijalnog fonda a upravo to daje veliku mogućnost da se radi sve i svašta, tj. da određeni službenici unutar jedinica lokalne samouprave, kao i sami namještenici u školi, sami tumače stvari kako oni žele.

Zato se i jesu kršila radna prava.

- Dok jedni plaćaju sve i drže se onoga što piše u temeljnom kolektivnom ugovoru javnih službi, drugi to ne poštuju.

Dapače, još više uskraćuju radnicima, istaknula je već bezbroj puta Iva Tadić, sada već bivša predsjednica Udruge pomoćnika u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju u Hrvatskoj PUN-Hr

To je sramotno tim više što radnici koji rade s najranjivijim društvenim skupinama nemaju reguliran radni status i neka osnovna pitanja poput godišnjeg odmora, isplate naknada za prijevoz, pa često čak ni svojeg mjesta – svojeg kabinetića u školama i vrtićima u kojima rade.

‘Mi pomoćnici smo sami sebi najveću jamu iskopali jer nismo prepoznali udrugu kao nekoga tko se bori za bolja radna prava‘, objasnila je Tadić.

Muka po roditeljima

Trebamo, dalje će, izaći na ulicu u još većem broju pa i da roditelji zajedno s nama odluče da nećemo nastaviti s radom dok se ne ispune određeni uvjeti.

Roditelji podržavaju udruge pomoćnika u nastavi jer shvaćaju da se njihov loš položaj odražava i na njihovu djecu, što predočava i komentar jedne majke: ‘Ovo je muka i za nas roditelje.‘

Uglavnom odustanu zbog male plaće.

Burza je rada zadnjih je tjedana vrvi oglasima za poslove pomoćnika u nastavi.

Potreba za pomoćnicima u nastavi u Hrvatskoj je porasla s tisuću na četiri tisuće u zadnja dva desetljeća.

No, zbog loših uvjeta rada – svi oni brzo odustanu.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja obećalo je promjene tijekom izrade novog Zakona o obrazovanju do kraja ove godine, pitanje je hoće i kada će do promjena doći.

Nakon prosvjeda u travnju ove godine nitko ih nije ni primio, pa ni premijer Andrej Plenković koji je obećao da će s njima održati sastanak.

Ništa se nije dogodilo, ništa se nije promijenilo...

---

Sporni putni troškovi

Sanja Ratković asistentica je već nekoliko godina.

-Po mom mišljenju, u radu sam se snašla dobro.

Imala sam sreću jer sam naišla na izuzetno dobru suradnju sa svim sudionicima djetetovog obrazovanja (roditelji, učitelji, stručna služba).

Najveći problem nas pomoćnika u nastavi je doista mala plaća.

Nedavno sam čitala nekoliko članaka koji navode da nam je plaća od 2800 do 3500kn.

Bruto ili neto? Moja neto plaća je 2000 - 2300 kuna, plus putni troškovi. Hm, putni troškovi?

Kao putni trošak isplaćuje mi se cijena pokazne karte. U redu. No, kada su praznici, ta cijena nam se umanjuje za dane nedolaska na posao. Mogu li ja kupiti mjesečnu kartu za pola mjeseca?

Koliko ja znam, ne mogu.

Vidjeti ćemo kako će se nastaviti isplaćivati u sljedećoj školskoj godini- kaže.

Problema je previše, vrijeme je da se počnu i rješavati.

---

---

Lada: ‘Ovo je moj životni poziv‘

Lada Deković radi kao pomoćnica u nastavi Osnovnoj školi Kamen - Šine u Splitu. Motiv za rad s djecom s poteškoćama uvijek je isti – pomoći im da ostvare svoje potencijale i uspješno polaze nastavu.

- Još prije desetak godina pružila mi se prilika za rad u školi na radnom mjestu asistentice u nastavi.

Bili smo tada prva generacija asistenata, nas 60 u gradu Splitu, a danas nas je pet puta više.

Do sada sam bila asistentica troje učenika koje sam pratila od 5. do 8. razreda.

Trenutno radim s učenikom koji pohađa 8. razred te nastavljamo suradnju.

Najveći problem u radu asistenata je prekidanje radnog odnosa sa zadnjim nastavnim danom tekuće školske godine-kaže.

- Svake godine, i tako već 10 godina, u 6. mjesecu posjećujem biro za zapošljavanje.

Prolazim istu proceduru razgovora sa savjetnikom za zapošljavanje, obavezna mjesečna javljanja tijekom ljeta…-ističe.

- Smatram da prvo treba riješiti status stalnog radnog odnosa i sva prava koja proizlaze iz njega. Gradski ured za obrazovanje grada Splita je u zadnjih nekoliko godina donekle regulirao naš status. Međutim, mi i dalje nismo zaposlenici škole, nego smo zaposleni preko raznih projekata-veli Lada.

Jako volim posao kojeg radim i često kažem kako je to zapravo moj životni poziv. Asistent je osoba koja mora bit potkovana u mnogim znanjima s obzirom da učenika prati kroz sve nastavne predmete, sukladno njegovim poteškoćama.

Nerijetko se događa da u svoje slobodno vrijeme moram ponoviti neki dio gradiva kako bih pomogla učeniku.

Posla je mnogo no međutim, kad volite nešto što radite, kad vidite napredak djeteta s kojim radite, kad ste svjesni svoje ogromne uloge u tome, onda sve drugo pada u drugi plan, a vi sretni i ispunjeni odlazite s posla i jedva čekate novi radni dan - na kraju će.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>


Sanja Ratković asistentica je u Osnovnoj škola Strožanac


Iva Tadin, bivša predsjednica Udruge pomoćnika u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju u Hrvatskoj PUN-Hr


Lada Deković, asistentica u školi Kamen-Šine


S lijeva na desno - Kate Kalebić (Osnovna škola Strožanac) Tomislava Marinac Akrap (Osnovna škola Blatine) Josip Kaloper (Osnovna škola Blatine) Branimira Škarica (Osnovna škola Strožanac) Petra Dragičević (Osnovna škola Strožanac)

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/ceka-li-nas-jos-jedan-strajk-asistenti-u-nastavi-ne-odustaju-od-zahtjeva-za-poboljsanjem-svog-statusa-ne-rijesi-li-se-nesto-do-kraja-godine-izlazimo-na-ulice-1231931 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b98803ecff5826d656e47a54ba68a305379fbf09 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C4%8Ceka+li+nas+jo%C5%A1+jedan+%C5%A1trajk%3F+Asistenti+u+nastavi+ne+odustaju+od+zahtjeva+za+pobolj%C5%A1anjem+svog+statusa%3A+%E2%80%98Ne+rije%C5%A1i+li+se+ne%C5%A1to+do+kraja+godine%2C+izlazimo+na+ulice%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fceka-li-nas-jos-jedan-strajk-asistenti-u-nastavi-ne-odustaju-od-zahtjeva-za-poboljsanjem-svog-statusa-ne-rijesi-li-se-nesto-do-kraja-godine-izlazimo-na-ulice-1231931 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fceka-li-nas-jos-jedan-strajk-asistenti-u-nastavi-ne-odustaju-od-zahtjeva-za-poboljsanjem-svog-statusa-ne-rijesi-li-se-nesto-do-kraja-godine-izlazimo-na-ulice-1231931 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dosta je više [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Splitdosta je više

Čeka li nas još jedan štrajk? Asistenti u nastavi ne odustaju od zahtjeva za poboljšanjem svog statusa: ‘Ne riješi li se nešto do kraja godine, izlazimo na ulice!

Piše Magdalena Družijanić
12. listopada 2022. - 19:52

Ne popravi li se konačno naš status do kraja ove godine idemo u štrajk! A što drugo?! Pa hoće li se nakon 15 godina obećanja nešto više pokrenuti - uglas će splitski asistenti u nastavi kojima je doslovno - ‘prekipjelo‘.

Nama je uspjeh napredak djeteta, a ako se postigne još više od toga, sreća je nemjerljiva - ne samo za dijete, već i za njegovu obitelj, profesore, a za asistente pogotovo jer je njihov trud vidljiv.

- Posao asistenata je jako težak i zahtjevan, odgovornost je ogromna: oni rade s djecom, surađuju s učiteljima, roditeljima i stručnom službom. 

No, niz je problema s kojima se susreću asistenti u nastavi.

Sustavno ignoriranje

Kate Kalebić, Petra Dragičević, Branimira Škarica, Tomislava Marinac Akrap, Josip Kaloper, Lada Deković i Sanja Ratković,...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 01:48