StoryEditorOCM
Zagorablistav primjer

Čudo u NP ‘Krka‘! Poslije 130 godina ponovno se pojavila jedina kopnena alga

Piše Šibenski.hr
5. lipnja 2024. - 15:13

Ovogodišnji Svjetski dan zaštite okoliša, koji se obilježava pod sloganom „Naša zemlja. Naša budućnost. Mi smo #GeneracijaObnove“, usmjeren je na projekte obnove staništa, ključni stup UN-ova Desetljeća obnove ekosustava (2021. – 2030.).

Projekti obnove staništa u fokusu su Nacionalnog parka „Krka“. LIFE projekt uklanjanja invazivne vrste pajasena, upravljanje makrovegetacijom i selektivni izlov invazivne vrste štuke projekti su koji su rezultirali aktivacijom starih vodenih tokova, povratkom vrste koja na ovom prostoru nije bila zabilježena sto trideset godina i obnovom ribljeg fonda, pokazavši koliko su važni dugoročno održivo upravljanje staništima i upravljačke odluke u cilju zaštite i obnove okoliša.

„Nacionalni park ‘Krka‘ izvrstan je primjer ustanove koja provodi program suzbijanja pojedinih invazivnih vrsta u skladu sa Strategijom i akcijskim planom zaštite prirode Republike Hrvatske za razdoblje od 2017. do 2025., temeljnim dokumentom zaštite prirode, kojim se određuju dugoročni ciljevi i smjernice očuvanja bioraznolikosti i georaznolikosti i način njegova provođenja. Jedan od posebnih ciljeva Strategije je uspostava sustava upravljanja stranim vrstama i provedba mjera sprječavanja unošenja i širenja te suzbijanja invazivnih stranih vrsta“, kazala je ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković i dodala: „Prikupljanje podataka i održavanje baza podataka te edukacija i podizanje svijesti javnosti važan su segment upravljanja invazivnim stranim vrstama. Klimatske promjene dodatno potiču širenje invazivnih vrsta, a u budućnosti se očekuje i sve veći pritisak tih vrsta na autohtona staništa i vrste, pa su ovakvi projekti od iznimne važnosti za njihovu obnovu i zaštitu.“

Kako bi se očuvala staništa i autohtone biljne vrste i spriječilo širenje pajasena, invazivne strane vrste, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ kao partner sudjeluje u projektu nadležnog ministarstva „LIFE CONTRA Ailanthus“. U povodu Svjetskog dana zaštite okoliša, na plohi na Skradinskom buku provedena je akcija uklanjanja pajasena.

image

Uklanjanje invazivnog pajasena u NP Krka

JU NP Krka

„Projektom je planirano uspostavljanje kontrole nad invazivnim stablom pajasena u mediteranskoj regiji Hrvatske. Projekt se u Nacionalnom parku ‘Krka‘ provodi na osam lokacija. U sklopu terenskih aktivnosti, osim samog uklanjanja pajasena stručnjaci prikupljaju i analiziraju podatke i procjenjuju utjecaj projekta na različita staništa, oprašivače i bioraznolikost tla, a prošle godine pridružili su im se i volonteri. Glavni očekivani rezultati projekta ‘LIFE CONTRA Ailanthus‘ jesu poboljšanje statusa očuvanja Natura 2000 stanišnih tipova, očuvanje kulturne baštine, sprječavanje daljnjeg širenja invazivne strane vrste, ali i vrlo važan razvoj nacionalnog protokola“, rekla je Gordana Goreta, stručna voditeljica u Javnoj ustanovi „Nacionalni park Krka“.

I prije ulaska u taj projekt, JU „NP Krka” provodila je akciju uklanjanja pajasena na pokusnim plohama u Parku. Nakon uklanjanja aktivirali su se stari tokovi, na kojima je nastavljeno paralelno praćenje prirasta sedre, dinamike formiranja novih biljnih i životinjskih zajednica potrebnih za rast sedre i fizikalno-kemijskih parametara vode.

„Pored aktivacije starih vodenih tokova, u Nacionalnom parku ‘Krka‘ bilježimo još jedan važan pokazatelj regeneracije staništa kao izravan rezultat upravljačkih odluka. Trentepohlia aurea, jedina kopnena alga, nakon sto trideset godina ponovno je zabilježena uz rijeku Krku. Ta je alga zabilježena u prvom znanstvenom istraživanju algi davne 1890. godine, a ponovno je pronađena tek sada na blokovima stare sedre na Skradinskom buku, uz mjesto gdje je bilo dopušteno kupanje između kraja slapa i drvenog pješačkog mosta. Specifični uvjeti potrebni za rast i razvoj te kopnene alge i njezina osjetljivost na ljudske aktivnosti čine je posebnim biološkim fenomenom, koji se, nakon više od stoljeća, ponovno istražuje“, rekla je ravnateljica Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ Nella Slavica i dodala: „Ovo je blistav primjer važnosti regeneracije staništa, koji potvrđuje koliko je važno ustrajati na upravljačkim odlukama usmjerenim na zaštitu i obnovu okoliša, pogotovo kada je u pitanju sedra, naš jedinstveni stanišni tip, koji je uvršten i u europsku Direktivu o staništima.“

Pravilnik o zaštiti i očuvanju Nacionalnog parka „Krka“ iz 2020. godine ograničio je kupanje na Skradinskom buku. Ta je mjera dovela do obnove biljnog i životinjskog svijeta i oživljavanja sedre, temeljnog fenomena Parka.

Uklanjanje štuke iz rijeke Krke, kojoj ona nije prirodno stanište, također je dugotrajan proces u borbi s invazivnim vrstama, na čemu JU „NP Krka“ intenzivno radi. Provodi se projekt praćenja stanja alohtonih i invazivnih vrsta rijeke Krke, a u suradnji sa Zavodom za zaštitu okoliša i prirode donesen je i Pilot projekt uklanjanja invazivnih vrsta iz rijeke Krke s naglaskom na štuku. Domaćem stanovništvu iznimno je dopušten izlov štuke duž toka Krke. Ovom prigodom ministrica Vučković uručila je najuspješnijim ribičima u lovu na štuku i paket ribolovne opreme. U suradnji s Prirodoslovno-matematičkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, izrađuje se i akcijski plan daljnjeg izlova invazivnih vrsta i mogućnost reintrodukcije autohtonih vrsta, a u pripremi je i novi LIFE projekt „Poboljšano stanje očuvanosti ciljnih slatkovodnih vrsta i staništa na područjima ekološke mreže Natura 2000“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2024 22:27