StoryEditorOCM
Splitpravi asistent

U splitsku bolnicu stigao je Hugo. Pomagat će kirurzima prilikom operacija, znamo i kad će se osposobiti za rad

Piše Božidar Lončar
21. prosinca 2023. - 19:49

U ponedjeljak 18. prosinca u KBC Split stigao je robot asistent HUGO RAS tvrtke "Medtronic" vrijedan 5.688.667,63 eura. Odmah istog dana krenuo je početak instalacije, u utorak kalibracija i u srijedu testiranje uređaja i prvi simulacijski trening za dio osoblja. Treninzi su nastavljeni i danas i službeno je napravljena primopredaja. Plan je da se robot asistent osposobi krajem siječnja, rekli su nam iz KBC-a.

image
KBC Split

Riječ je o robotu za robotsku kirurgiju i možda ponajbolje što se u svijetu može dobiti, rekao je Julije Meštrović, ravnatelj KBC Split za HRT Radio Split . Riječ je o programu robotski asistirane kirurgije te bi se sukladno procjenama moglo napraviti i do 1000 operacija godišnje, rekao je prof. dr. sc. prim. Zdravko Perko, predstojnik Klinike za kirurgiju KBC-a Split u veljači 2023. što je prenio KBC Split.

- Operirat ćemo u području abdominalne, torakalne, urološke i ginekološke kirurgije. I dalje će operirati kirurg, no uz pomoć Huga operacije će biti preciznije i moći će se izvoditi i kompliciraniji zahvati – rekao je prof. Perko za Hinu, a objavio je Poslovni.hr

Perko kaže kako na konzoli trenutno vježbaju pokrete nakon čega ih očekuju operacije na modelima i s liječnicima koji će im pomagati dok se sami ne osposobe za što će im trebati oko šest mjeseci.

image
KBC Split
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. srpanj 2024 18:47