StoryEditorOCM
Splitsamo za poduzetne

Nudi se u najam ovaj veliki prostor u širem centru Splita, mnogi će žaliti što je vlasnik zabranio najpopularniji biznis

Piše Split SD
1. srpnja 2024. - 15:32

Tvrtka "Državne nekretnine" objavila je šesti ovogodišnji natječaj za zakup 29 poslovnih prostora u Zagrebu, Karlovcu, Rijeci i Splitu, koji su u vlasništvu Republike Hrvatske. Početne cijene zakupa poslovnih prostora kreću se od 4,18 do 19,60 eura po četvornom metru.

Najveći prostor na ovom natječaju, kao i jedan od najskupljih, ponuđen je u Splitu na lokaciji Ulica Slobode 3, u poslovno-stambenoj zgradi nedaleko Gradske knjižnice Marka Marulića. Površine je 365 četvornih metara i sastoji se od prostora u prizemlju s brojim ostakljenim izlozima te podruma, a početna mu je mjesečna zakupnina 6.696,76 eura odnosno 18,33 eura po četvornom metru. Radi se zgradi nasuprot Dvornikovih dvora, te prostoru gdje je bio second hand shop. 

image
Nikola Brboleža/Cropix
image
Državne nekretnine

Jamčevina za taj prostor je 20.090,28 eura, a predložena djelatnost je, navode u "Državnim nekretninama", one dopuštene propisima izuzev pružanja usluge smještaja. Prostor se može pogledati 15. srpnja od 9.30 do 10 sati. 

Ponude se predaju do 12 sati u ponedjeljak 29. srpnja, a zainteresirani ponuditelji mogu ih dostaviti osobno ili poštom na adresu Državne nekretnine d.o.o., Planinska 1, Zagreb, te će istoga dana u 13.30 biti održano javno otvaranje ponuda. 

image
Nikola Brboleža/Cropix
image
Državne nekretnine

Poslovni prostori se daju u zakup u viđenom stanju. Na natječaj mogu sudjelovati pravne i fizičke osobe koje imaju registrirani obrt ili obavljaju samostalnu profesionalnu djelatnost, te sve ostale fizičke osobe u slučaju natjecanja s ponudama za garaže. 

Informacije o natječaju mogu se dobiti radnim danom od 9 do 11 sati, na brojevima 01/6346-312 i 01/2079-260.

Ugovor o zakupu poslovnog prostora sklapa se na određeno vrijeme od 10 godina, te se smatra sklopljenim i proizvodi pravne učinke danom njegove solemnizacije od strane javnog bilježnika. Zbog vremena potrebnog za stavljanje predmetnog poslovnog prostora u funkciju, prvi mjesec od dana solemnizacije ugovora o zakupu zakupnik je oslobođen plaćanja zakupnine.

image
Državne nekretnine

Ugovorom o zakupu bit će regulirani uvjeti održavanja i korištenja poslovnog prostora, kao i djelatnost koja će se obavljati u poslovnom prostoru te način godišnjeg usklađivanja cijene zakupa s rastom troškova života, tako da će se zakupnina usklađivati jednom godišnje korištenjem CPI (Consumer Price Index – Indeks potrošačkih cijena), koji objavljuje Državni zavod za statistiku RH, za cijelo razdoblje trajanja Ugovora, ako CPI na godišnjoj osnovi bude veći od +3 posto.

image
Državne nekretnine
image
Nikola Brboleža/Cropix

Zakupnik ne smije bez izričite pisane suglasnosti zakupodavca činiti preinake poslovnog prostora kojima se mijenja konstrukcija, raspored, površina, namjena ili vanjski izgled poslovnog prostora. Neovisno od pristanka zakupodavca, zakupnik se odriče prava potraživati naknadu od zakupodavca za uložena sredstva u poslovni prostor s bilo koje osnove naknade štete, stjecanja bez osnove, smanjenja zakupnine i drugo.

Zakupniku nije dopušteno poslovni prostor dati u podzakup. Sve informacije nalaze se na linku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. srpanj 2024 16:38