StoryEditorOCM
Splitdvaput je dvaput

Započelo ponovljeno suđenje u sporu ‘teškom‘ 26 milijuna €; Banovina ne želi poznatu sutkinju, odvjetnik joj spočitnuo

Piše T. Ga.
9. srpnja 2024. - 16:18

- Očekivao sam da ćete se sami izuzeti iz ovog predmeta jer ste već ranije bili izuzeti odlukom predsjednice suda.

Kazao je to dr. Damir Primorac, odvjetnik Grada, sutkinji Dunji Ljubičić koja sudi u predmetu po tužbi umirovljenog liječnika dr. Nebojše Kneževića i još troje povezanih osoba, koji kao suvlasnici cesta između skladišniuh objekata na TTTS-u od Banovine potražuju višemilijunsku naknadu za te javne prometnice, s kamatama oko 26 milijuna eura.

- Ne sumnjam u svoju nepristranost - odgovorila je Ljubičić.

Sve se to događalo na početku ponovljenog suđenja u tom predmetu, a zanimljivo je da od 19 suvlasnika cesta u gospodarskoj zoni, samo četvero potražuje naknadu od Grada.

Prema dostupnim podacima, dr. Knežević i drugi tužitelji su suvlasničke udjele javnih prometnica, izgrađenih početkom 90-ih godina prošlog stoljeća, kupili u razdoblju od 2003. od 2012. od tvrtki "Brodomerkur", "Dalma", "Sava Trade", te "Jadrantrans" u stečaju, "Diokom" u stečaju i "Dalmex" u stečaju. Suvlasnici su i zemljišta uz ceste, ali ne i hangara do kojih te prometnice vode, tvrde u Banovini.

Odvjetnici Grada su, kako se čulo na ročištu, tražili izuzeće sutkinje Ljubičić, o čemu će odlučiti predsjednik Općinskog suda.

Kada je dr. Knežević prije pet godina pokrenuo ovrhu kako bi s računa gradske uprave, na temelju pravomoćne presude, skinuo 150 milijuna kuna, koliko je tada bio iznos s kamatama, lokalna vlast je tražila izuzeće sutkinje.

Taj zahtjev je usvojila Marina Boko, tadašnja predsjednica Općinskog suda, uz obrazloženje kako bi se zbog izjava sutkinje u medijima mogao pojaviti određeni animozitet spram Grada, te da bi radi uklanjanja svake sumnje u nepristranost bilo svrsishodno da drugi sudac odlučuje u tom ovršnom predmetu.

- Radi se o razlozima iz 2019., a sada je 2024. godina. Nije kolegijalno prema meni, nisam trebala putovati iz Zagreba - rekla je na ročištu odvjetnica dr. Kneževića.

- Nemojte površno analizirati zahtjev za izuzećem - odgovorio je odvjetnik Primorac kolegici koja zastupa suprotnu stranu.

Ne treba zanemariti činjenicu da je Banovina u tom predmetu angažirala odvjetnike tek nakon što je prije pet godina pravomoćno izgubila taj spor i kada je prijetila 20 milijuna eura (150 milijuna kuna) "teška" ovrha na računu Grada.

Tek tada je Grad angažirao Odvjetničko društvo "Primorac i partneri" koje je u ovrsi ishodilo izuzeće sutkinje Ljubičić, te su odvjetnici Damir Primorac i Toni Mandić od drugog suca ishodili odgodu ovrhe do odluke Vrhovnog suda. Vrhovni sud je taj predmet vratio na početak, na ponovno suđenje.

Ranije neangažiranje odvjetnika od strane gradske uprave također se može protumačiti kao vjetar u leđa dr. Kneževiću i ostalim tužiteljima. Naime, tako im je Banovina ranije omogućila da nemaju financijskog rizika parničenja, odnosno da u slučaju gubitka spora ne moraju platiti odvjetničke troškove Grada.

Inače, prije početka ročišta, dr. Nebojši Kneževiću je društvo ispred sudnice pravio poznati odvjetnik Željko Lubina koji već godinama komunicira s medijima u vezi tog slučaja. Zbog toga je bilo iznenađenje što Lubina u tom sporu ne zastupa umirovljenog KBC-ova liječnika, već je dr. Knežević u sudnicu ušao u pratnji pravne zastupnice iz Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2024 08:47