StoryEditorOCM
Splitneloša ponuda

Jutros na Peškariji nesvakidašnji gost! Evo što se nudi za sutrašnji post i što će doma spremati peškaruše i peškaduri

Piše Mia Uzinić
23. prosinca 2024. - 10:19

Stanje na Peškariji je jutros bolje od očekivanog s obzirom na vremenske uvjete pa se da štogod pronaći za sutrašnji post. Peškarija će i sutra biti otvorena, ali vam je pametnije otići što prije. Kiša i jaki vjetar nisu idealni uvjeti za ribolov. 

image
Nikola Brboleža/Cropix

Danas se na bancima mogao vidjeti nesvakidašnji gost - smokva! Brojni je smatraju najljepšom ribom Jadrana, a na Peškariji kažu da do sada nisu vidjeli ovako veliki primjerak. Nije pretjerano zanimljiva kada je u pitanju gastronomija, ali može biti ukusan dodatak ribljem brujetu. 

image
Nikola Brboleža/Cropix

Kratki pregled današnjeg stanja dao nam je Siniša Beroš

- Danas imamo u ponudi tunu od 48 kila! Ima grdobine za 14 eura veća, a manje idu za 10. Danas je pas na akciji, između osam i 12 eura ovisno o veličini. Ima nešto lignje, a ima i zamrznute ako tko voli za sutra. Tihina koća je čak otišla sinoć na more, radila je u kanalu jer je tu manje bure pa ima nešto mola i trlje. Vrime je od komarče tako da ih ima, iz Istre su stigle švoje i rombići. Lipe palamide ima, baš dobre - kaže Beroš. 

image

Grdobina

Nikola Brboleža/Cropix

Pitali smo ga što je njemu sutra za ručak. 

- Mater kuva bakalar jer žena to ne zna. Šalim se zna, ali bolje da jedna kuća vonja nego dvi. Osim toga bit će i friškog bakalara pa ćemo vidjeti kakav je tako - govori Beroš. 

Otišli smo i do Tihomira Križanovića vidjeti što se kod njega sutra sprema, a kazao je da bakalara nema!

- Ne razumin naš svit koji kupuje sušeni uvezeni bakalar, a na Peškariji gledaju je li riba ulovljena ujutro ili navečer. Za kilo suvog bakalara može se uzeti tri kila lignji! Kod mene će sutra biti svježa riba grdobina i kokot, a ako učini vrime probat ćemo bacit i koju lignju na žar - govori Tiho na čijem banku možete kupiti svježe mole i trlje. 

Njegova susjeda Silvana Lasić jutros je sina zvala u panici. 

image

Tiho i Silva

Nikola Brboleža/Cropix

- Jutros san se sitila da nismo potopili bakalar pa san malog zvala da ga brže stavlja u vodu. Pita on mene u koju teću majko? Rekla san mu da ga brže stavlja u ono šta nađe. Nauživali smo se ove godine bome i liganja i crnog rižota, a sutra ćemo uz bakalar možda spremiti i hobotnicu ispod peke  - kaže uvijek vedra i vesela Silvana. 

image

Trlje

Nikola Brboleža/Cropix

Učinili smo đir po bancima, hobotnica je 20 eura, škampi veliki 45, a mali 30 eura. Lignje su između 20 i 25 eura, raža 12, a ima i gavuna za 15 eura po kilu. Skuša se prodaje za 13, palamida za 12 eura. Cipal i salpa se mogu naći za osam eura, a mola i trlje ima od četiri eura naviše. Muzgavci idu za osam eura po kilogramu, a švoje za 20 eura. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. prosinac 2024 10:21