StoryEditorOCM
ŽivotSVJETSKI, A NAŠ

Splitski pustolov Juka još jednom dokazao da je "klasa": fotografija iz Južnog Sudana mu je "pomela" konkurenciju

Piše Lenka Gospodnetić
1. lipnja 2024. - 18:18

Splitski putopisac i fotograf Jurica Galić Juka o čijim smo putešestvijama dosta čitali (i pisali), ima se čime pohvaliti: na svojem je Facebook-profilu objavio vijest koja još jednom dokazuje da je dio elitnog društva najboljih fotografa svijeta. K tomu, zadnjih osam godina djeluje kao reporter (član novinarske udruge FIJET) časopisa Meridijani, a uz to je i privatni poduzetnik. Sve što zaradi ulaže u putovanja, otkrivanje novih destinacija, stvaranje putopisnih materijala - i u obitelj, prije svega.

image

Jurica Galić Juka

image

Jurica Galić Juka

- 35AWARDS je najmasovnije fotografsko natjecanje na kojem se "testira snaga" prijavljenih fotografija po principu da ih ogroman broj ljudi iz struke ocjenjuje. I testirao sam popularnu fotografiju iz Južnog Sudana u kategoriji "reportažna fotografija". Finalna statistika natjecanja je:

- 111 253 fotografa iz 174 zemlje svijeta

- 465 000 prijavljenih fotografija

- 115 milijuna glasova

Moja fotografija je rangirana u TOP 35 najboljih fotografija – napisao je ponosni Juka, čije nam prekrasne fotografije već godinama približavaju najudaljenije zakutke planete Zemlje i običaje raznih kultura.

 

Juka se u javnosti najprije ukazao kao autor Redarskih kronika, a godinama je stajao i iza stranice The Mladichi u kojoj su opisivani lokalni urbani fenomeni i zanimljive pojavnosti.

image

Jurica Galić Juka

image

Jurica Galić Juka

No, već otprije poprilično vremena Juka se profilirao kao svjetska, a ne samo lokalna klasa. Najnovija kvalifikacija za fotografiju snimljenu na vrelom kontinentu to potvrđuje, a to je tek jedna u impresivnom nizu nakon one Travel fotograf godine po TMPA Award, Međunarodni salon i zlatna medalja na temu World in Focus...

Čestitamo svjetskom Splićaninu Jurici Galiću Juki na ovom sjajnom plasmanu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2024 01:16