StoryEditorOCM
ZdravljePREVELIKO KOCKANJE

Žene masovno koriste ove lijekove za mršavljenje, premda oni to nisu! Budite oprezne, možete od života napraviti pakao

Piše Vanesa Tenžera
3. veljače 2024. - 17:56

Nakon dva desetljeća rušenja svih nametnutih smjernica oko idealnog ženskog tijela u kojem je javnost prihvatila različitosti i nesavršenosti, čini se da se pomalo vraćamo u devedesete - jer sve vodeće influencerice, pa i one koje su to postale (između ostalog) zbog svojih oblina, poput Kim Kardashian, zagovaraju mršavost i ispijenost. 

Plus size modeli, opušteni trbuščići i jake noge na modnim pistama doživljavaju svoj "sunovrat", dok ih, korak po korak, ponovno preuzimaju izgladnjeni, zastrašujuće mršavi modeli. 

image
/Shutterstock

Dok su se žene, bombardirane novim idealom ljepote, posljednjih godina trudile i da nabace koje kilo i ni u ludilu nisu željele mršavjeti da ne izgube ni centimetra u obujmu stražnjice, danas, čini se, ponovno traže najlakši put do vitke, mršave linije.

Pa ako na tom putu i ne skrenu u krivom, da ne kažem, najgorem mogućem smjeru te završe u slijepoj ulici poremećaja prehrane kakve su anoreksija i bulimija, i dalje traže brza rješenja, a brza rješenja gotovo nikad nisu ona ispravna, ni zdrava. 

Osim rigoroznih dijeta i režima prehrane te podvrgavanja rizičnim operativnim zahvatima poput smanjenja želudca, žene su sad došle do novih otkrića, pa tako koriste i lijekove predodređene za liječenje različitih bolesti i stanja, ali ne i mršavljenje za koje ga koriste.

Štoviše, mršavljenje je nuspojava korištenja tih lijekova. Konzumacija u svrhu mršavljenja, osim što je na jedan način i zloupotreba lijeka, također je i vrlo opasna. Uzimanjem lijekova liječite stanje od kojeg ne bolujete, što na kraju ne prolazi bez posljedica. 

Lijekovi za dijabetičare

Velika je vjerojatnost da ste već čuli za Ozempic, lijek koji se koristi za liječenje dijabetesa tipa II, a oponaša prirodno proizvedeni hormon koji ograničava apetit, signalizirajući našim tijelima da se osjećamo punima i potičući želudac da se sporije prazni. Iako američka Uprava za hranu i lijekove nije službeno odobrila Ozempic za mršavljenje, odobrila je sličan lijek poznat kao Wegovy za odrasle koji se bore s pretilošću ili barem jednim stanjem povezanim s težinom, poput visokog krvnog tlaka.

Lijek djeluje kao supresor apetita i može izazvati ekstremni gubitak težine, a koristi se u obliku injekcije, barem jednom tjedno. No čini se da lijek neće uvijek magično dovesti do savršenog izgleda - kako se kilogrami tope, ljudi koji su izgubili velik broj kilograma žale se na ovješenu kožu i smanjenje elastičnosti na zaobljenijim dijelovima tijela.

U zadnje se vrijeme dosta spominje i nuspojava mršavljenja, "Ozempic Face", povezana s ekstremnim gubitkom težine tijekom uzimanja Ozempica, koju karakterizira opuštena koža nakon gubitka težine. 

image
Joel Saget/Afp

Za one koji boluju od dijabetesa, Ozempic je besplatan, dok ga oni koji ga namjeravaju koristiti u svrhu mršavljenja kupuju u ljekarnama. Ozempic je tako poprilično dostupan, premda nimalo jeftin, cijena za 1 ml je oko 70 eura. 

Ovakva "zlouporaba" lijeka opasna je, jer premda se isprva doima kao da je Ozempic samo sredstvo za suzbijanje apetita, njegova upotreba utječe i na semaglutid. Semaglutid vara mozak da misli da je želudac pun iako nije, ali i mijenja način na koji tijelo obrađuje glad.

Semaglutid djeluje oponašajući ulogu prirodnog hormona, zvanog GLP-1 (glukagonu sličan peptid-1) koji se normalno proizvodi kao odgovor na otkrivanje hranjivih tvari kada jedemo. GLP-1 dio je signalnog puta koji tijelu govori da smo jeli i priprema ga da koristi energiju koja dolazi iz hrane.

Semaglutid također pomaže gušterači u proizvodnji inzulina, što je način na koji pomaže u upravljanju dijabetesom tipa 2. Naše tijelo treba inzulin za premještanje glukoze (ili šećera u krvi) koju dobivamo iz hrane unutar stanica, kako bismo je mogli koristiti kao energiju.

image
Mario Tama/Afp

Lijekovi poput Ozempica mogu imati nuspojave uključujući mučninu, povraćanje, proljev i probleme s organima. Čim se prestane uzimati, osjećaji potisnutog apetita počet će nestajati, a ljudima se vraća glad na staroj razini. Ako ste brzo izgubili puno kilograma, mogli biste se osjećati još gladniji nego prije. No ono što je još opasnije, jest upravo što je taj lijek namijenjen dijabetičarima - prestankom uzimanja vaš šećer u krvi može pasti prenisko.

Ako ste ranije bolovali od raka štitnjače, lijek može ponovno unijeti taj rak u vaše tijelo, a sve je više slučajeva korisnika koji se bore s crijevnim opstrukcijama.

Zvijezde na Ozempicu

Premda mnoge zvijezde korištenje ovog sredstva drže u tajnosti, za razliku od Elona Muska, koji je otvoreno pripisao svoju tjelesnu građu Wegovyju, postoje brojne glasine, a znate kako kažu - gdje ima dima, ima i vatre. Internet je tako brujao da je Kim Kardashian na Ozempicu da stane u svoju haljinu Marilyn Monroe na Met Gala 2022, ali osim toga zvijezda je svoje pratitelje zaprepastila naglim gubitkom kilograma i oblina po kojima je bila prepoznatljiva.

Glumica i producentica Mindy Kaling optužena je za organiziranje "Ozempic partyja", gdje se okuplja s prijateljima i međusobno si daju injekcije lijeka. I komičarka Chelsea Handler otkrila je da je nakratko koristila lijek, kaže nesvjesno. 

Lijekovi za ADHD - legalna droga

Premda još neotkriveni širim masama, lijekovi koji se koriste za liječenje ADHD-a alat su onih zagriženijih i upućenijih u sve tajne mršavljenja. Baš poput Ozempica i Wegovyja, i ovi lijekovi zahvaljujući svojoj kemijskoj strukturi i sastavu potiču gubitak apetita a samim tim i mršavljenje - premda je ono nuspojava.

Lijekovi poput Concerte i Ritalina tako se često prepisuju za ADHD, no njihova je zlouporaba nešto rjeđa, jer ih se ne može predignuti bez recepta psihijatra, no ipak, to stvara još jedan problem - mnogi koji ih žele koristiti, posebno zbog mršavljenja, nabaviti će ih "na crno", odnosno "na ulici". 

image
/Shutterstock

Malo je poznato da su lijekovi koji se koriste za liječenje ADHD-a, odnosno poremećaja koncentracije i hiperaktivnosti, zapravo kemijskog sastava jednakog kao i amfetamini, te samim tim imaju vrlo slično djelovanje, ali i nuspojave poput vrtoglavice, halucinacija, suhih usta, budnosti, a najčešće prijavljivana nuspojava je upravo gubitak apetita i težine, karakterističan i za korisnike amfetamina. 

image
/Shutterstock

Lijekovi za ADHD djeluju na različite načine, ovisno o vrsti. Ali svi lijekovi za ADHD djeluju tako što povećavaju razine važnih kemikalija (neurotransmitera) mozgu. Ovi neurotransmiteri uključuju dopamin i norepinefrin. Povećanje količine ovih neurotransmitera pomaže u poboljšanju simptoma ADHD-a.  

No da razjasnimo gore navedenu strukturu amfetamina. Ukoliko niste znali, amfetamin je i ulična droga kojeg mnogi zovu i kokain za siromašne, odnosno "speed". Kratkoročni učinci speeda uključuju osjećaj euforije, povećanu budnost i poboljšanu koncentraciju, no on nažalost, vrlo često dovodi i do osjećaja tjeskobe, uznemirenosti i paranoje. 

image

Zapljena droge amfetamin 

Pu Sd/

Premda su lijekovi za ADHD proizvedeni u farmaceutskim kućama te su kontroliranog sastava, iziskuju velik oprez u korištenju. Ukoliko ove lijekove zloupotrebite, riskirate ozbiljne psihološke i kognitivne posljedice. 

Dugotrajna uporaba ovih lijekova može dovesti do ovisnosti i simptoma ustezanja. Uobičajeni simptomi ustezanja uključuju umor, depresiju i razdražljivost, a primijećeno je i oštećenje bubrega, jetre i povećan rizik od srčanog i moždanog udara. Upotreba ovih lijekova također može dovesti do paranoje, agresije i nasilnog ponašanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 18:14