To je sastojak tisuća naših omiljenih namirnica koji je postao negativac u očima wellness influencera. Posljednjih godina, bezglutenska (gluten- free) hrana postala je vrlo popularna, ne samo među osobama s celijakijom, nego i među onima koji vjeruju da je ovakav način prehrane zdraviji. Međutim, postavlja se pitanje - jeli prehrana bez glutena zaista zdravija za sve, ili je to samo prolazan trend? Gluten je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži, a s tim onda i u pšeničnim proizvodima poput kruha i tjestenine.
Prema anketama, izbjegava ga oko osam posto Britanaca iz ‘zdravstvenih‘ razloga, prenosi DailyMail. Ali jedan od vrhunskih gurua prehrane u Velikoj Britaniji izdao je oštro upozorenje protiv popularnih proizvoda bez glutena zbog potencijalnih zdravstvenih rizika.
Nedostatak vlakana i proteina
Prema profesoru Timu Spectoru, stručnjaku za prehranu i osnivaču popularne aplikacije za dijetu ZOE, nekima od najpopularnijih bezglutenskih namirnica ozbiljno nedostaju vitalni hranjivi sastojci poput vlakana i proteina koji zasituju — što će obuzdati napadaje gladi i ograničiti grickanje.
Za razliku od alternative koja sadrži gluten, oni su prepuni kemikalija poput emulgatora koji se povezuju s povećanjem učestalosti raka crijeva u mlađima od 50-ih. Profesor Tim Spector otkriva zašto vas alternative bez glutena mogu ostaviti gladnima i pridonijeti unosu potencijalno štetnih aditiva
U video isječku objavljenom na TikTok kanalu znanstvenika, prof Spector je analizirao četiri različite vrste tjestenine i zaključio da je opcija bez glutena najgora za vaše zdravlje.
- Nemojte se zavaravati i misliti da ako je proizvod bez glutena to znači da je zdraviji... alternative od cjelovitih žitarica često su manje prerađene, rekao je u videu na TikToku koji je do sada prikupio 104.000 pregleda.
Otprilike jedan od 100 ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu pati od celijakije, pri čemu imunološki sustav pretjerano reagira na gluten. Stanje znači da pacijenti pate od niza iscrpljujućih simptoma kada jedu gluten, uključujući bol u trbuhu, nadutost i proljev. S vremenom se oštećenja nakupljaju u crijevima, što često dovodi do ozbiljnih nedostataka hranjivih tvari i oštećenja živaca.
Intolerancija na gluten
Međutim, smatra se da daljnjih 13 posto ljudi pati od takozvane nespecifične osjetljivosti na gluten (NCGS).Tada unos proteina izaziva neugodne simptome kao što su nadutost i neredovita stolica. Znanstvenici još nisu sigurni razlog zašto su neki ljudi pogođeni time, a neki vjeruju da bi to moglo biti zbog nocebo efekta — kada ih izazove očekivanje da će patiti od simptoma.
Profesor Spector proveo je analizu četiri popularne vrste tjestenine na policama supermarketa kako bi usporedio hranjivost s alternativama bez glutena. -Trenutno postoji velika pomama za kupnjom tjestenine bez glutena misleći da će vam biti dobra, rekao je profesor Spector u snimci, ali postoje neki problemi.
Odabirući paket špageta bez glutena, on kaže: - Ovi, napravljeni od riže i kukuruza i emulgatora, zapravo imaju vrlo malo proteina ili vlakana. Sastoji se od oko sedam posto vlakana i oko tri posto proteina. U usporedbi s običnom pšenicom koja zapravo sadrži gotovo šest posto proteina i oko dva posto vlakana.Ako želite više vlakana, uzmite špagete od cjelovitog zrna pšenice. Ovaj ima osam posto vlakana i slične količine proteina. Za one koji trebaju bezglutensku opciju, profesor Spector preporučuje tjesteninu od crvene leće.
Kako piše DailyMail, studije procjenjuju da se oko osam posto Britanaca odlučuje ne jesti gluten jer vjeruju da je to zdraviji izbor.
- Počeo sam ih koristiti u kuhanju, stalno su sve bolji. - Ovi momci imaju približno ista vlakna kao špageti od integralnog brašna i oko 12 posto proteina. - Pogledajte te etikete i napravite zdrav izbor, neki su od savjeta.
Više masti,soli i šećera
Prethodne studije pokazale su da opcije bez glutena možda nisu bolje ni za naš struk. Istraživači sa Sveučilišta u Hertfordshireu analizirali su nutritivne profile više od 1.700 prehrambenih proizvoda u supermarketima i otkrili da, s iznimkom krekera, hrana bez glutena sadrži više masti, soli i šećera, a također ima niži sadržaj vlakana i proteina od svojih ekvivalenata.
Troškovi su također bili značajno viši u svim kategorijama hrane – srednji trošak bezglutenskog smeđeg i bijelog kruha te bijelog i cjelovitog brašna bio je više od četiri puta veći od uobičajenih ekvivalenata. Govoreći o nalazima, objavljenim u Journal of Human Nutrition and Dietetics 2018., autorica studije dr. Rosalind Fallaize zaključila je da hrana bez glutena ‘ ne nudi ‘ nikakvu nutritivnu prednost u odnosu na običnu hranu.
-‘Ona‘ nije zdravija alternativa za ljude koji ne trebaju dijetu bez glutena, zaključila je.