StoryEditorOCM
ZdravljeNOVA SAZNANJA

Istraživanje pokazalo da konzumiranje umjetnih sladila može povećati rizik od razvoja raka, evo na koje namirnice biste trebali posebno pripaziti

Piše Hina/AFP
28. ožujka 2022. - 09:29

Veliko istraživanje provedeno u Francuskoj pokazalo je da bi konzumiranje umjetnih zaslađivača moglo povećati rizik od razvoja raka.

Međutim, dio znanstvenika koji nisu bili uključeni u studiju tvrdi da ona nije dovoljan dokaz za izmjenu aktualnih zdravstvenih preporuka. Milijuni ljudi svakodnevno konzumiraju zaslađivače u proizvodima poput dijetalnih sokova, dijelom da bi izbjegli nakupljanje viška kilograma zbog previše šećera koji unose u organizam. No, zamjena šećera umjetnim zaslađivačima već dulje vrijeme izaziva kontroverze.

Da bi procijenili uzrokuju li zaslađivači rak, istraživači su u Francuskoj analizirali podatke prikupljene među više od 100.000 ispitanika.

U sklopu istraživanja francuske internetske stranice NutriNet-Sante, oni su putem upitnika sami...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. studeni 2024 20:40