StoryEditorOCM
Slatkostižu vam gosti?

Lijena pita s okusom medenjaka mekana je i mirisna, a priprema se lako. Vrlo je sočna, a tajna je u sastojku koji svi vole

Piše T. S. M.
27. prosinca 2024. - 17:48

Ove su se godine blagdani baš lijepo smjestili posred tjedna pa su svi koji su mogli spojiti koji dan to i napravili. Posljedica toga što su se ovi blagdani protegli na cijeli tjedan u mnogim je kućama ovakva: potamanilo se skoro sve slatko. A gosti stižu...

Sasvim je razumljivo da se nikome tko se propisno potrudio oko božićnih slastica sad ne da upuštati u prevelike slastičarske pothvate, no postoje tako dobri recepri za kolače da po rezultatu nitko ne bi mogao pogoditi da se zapravo uopće niste nešto pretjerano potrudili. Jedan od takvih je slavna lijena pita, a mi vam je predstavljamo u zimskom, blagdanskom izdanju, s nadjevom od oraha i puno lijepih, toplih začina koji će joj dati okus po obožavanim medenjacima.

Možete koristiti svoju omiljenu gotovu mješavinu začina za medenjake (trebat će vam jedna žlica) ili pak možete ubaciti začin po začin kako je navedeno u receptu. Tajni sastojak ovog finog nadjeva je bijela čokolada koja će se pobrinuti za neočekivanu sočnost.

Lijena pita s okusom medenjaka

Sastojci:

300 g oštrog brašna
125 g maslaca
120 g šećera
2 žlice kiselog vrhnja ili mlijeka
1 žličica ruma
2 jaja
1 vanilin šećer
1/2 praška za pecivo

Nadjev:

250 g mljevenih oraha
150 g šećera
100 g bijele čokolade
1 žlica meda
1 žličica naribane narančine korice
1 žličica cimeta
1/4 žličice mljevenog đumbira
1/4 žličice mljevenog klinčića
3 jaja

Priprema:

Za tijesto izmiksajte maslac, vrhnje, šećere, rum i jaja, kad smjesa postane glatka postupno dodajte brašno prosijano s praškom za pecivo. Izmiješajte, prebacite na pobrašnjenu površinu, kratko mijesite ako je potrebno, a zatim podijelite na dva dijela i razvaljajte svaki u koru dimenzija otprilike 35 x 25 cm (prvi dio čak ne morate ni valjati, samo ga utisnite na dno posude za pečenje koju ste premazali uljem i posuli brašnom ili obložili papirom za pečenje).

Za nadjev pomiješajte orahe, šećer, začine i koricu naranče. Dodajte im žumanjke i med pa izmiješajte, a bjelanjke istucite. Smjesi a orrasima najprije dodajte naribanu bijelu čokoladu, a zatim špatulom ili kuhačom umiješajte snijeg.

Nadjev rasporedite po kori, pitu prekrijte drugom korom pa pecite oko 35 minuta na 180 stupnjeva Celzijevih.

Pečenu pitu pospite šećerom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. prosinac 2024 17:48