Jedan od najomiljenijih starinskih blagdanskih kolača su šape, koje se ponegdje nazivaju i medvjeđim šapama. Kolačići tako prhki da se lome čim ih primite u ruku peku se u posebnim kalupima, koji pomalo podsjećaju na kalupiće za madeleine, kolačiće dobro poznate svima onima koji su čitali Prousta ili barem čuli za njegovo djelo "U potrazi za izgubljenim vremenom".
Ono što su Proustu madeleine (spoiler alert: okus koij ga vraća daleko u djetinjstvo), mnogima će biti šape pa evo vam jedan dobar i provjeren recept. Otkrila nam ga je Sanja Mijac koju pratimo na Instagramu Domaćica, a ona ga je dobila od svoje bake.
Sanja nam poručuje da se, ukoliko nam se ne da gnjaviti s kalupićima ili ih nemamo, šape mogu oblikovati u kuglice i peći kao medenjaci.
Mi ćemo vam, pak savjetovati da svinjsku mast, ako ne volite peći kolače s tim sastojkom, zamijenite maslacem, ali pripazite: maslac sadrži nešto manje masnoće, pa će ga vam, želite li postići jednaku očaravajuću prhkost, trebati mrvicu više. Općenito se smatra da na 205 g masti ide 284 g maslaca.
Bakine šape
Sastojci:
500 g brašna
250 g svinjske masti
250 g mljevenih oraha
250 g šećera
3 jaja
šećer u prahu za posipavanje
Priprema:
U veliku posudu stavite sve sastojke osim šećera u prahu i rukama zamijesite glatko, pomalo ljepljivo tijesto.
Pećnicu upalite na 180C da se grije.
Ako ćete raditi sa modlicama za šape njih je ipak prije potrebno malo namastiti i to tako da uzmete kist, ravnomjerno ih premažete s masti te ih posipate s malo brašna. Modlice tijestom punite do pola. U pećnicu stavljajte peći one istih oblika i debljina kako bi vam se ravnomjerno pekli.
Ako ćete raditi kao medenjake tada na tepsiju stavite masni papir, pravite kuglice i poslažite na tepsiju.
Sve se jednako peče - a to je oko 15 minuta na 180C. No naravno vi pazite na svoje. Možda budu gotove i prije.
Ako radite u pravim kalupima za šape tada ih ostavite još 5 minuta da odstojeprije vađenja.
Na kraju ih uvaljajte u šećer u prahu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....