StoryEditorOCM
Slatkotope se u ustima

U prhke starogradske kiflice zaljubi se tko god ih proba. Priprema je iznenađujuće jednostavna, Ksenija ima top recept

Piše T. S. M.
18. prosinca 2024. - 17:28

Ako možemo primijetiti prema vašim reakcijama na naše članke o kolačima - koji su posljednjih dana, sasvim razumljivo,  popularniji no ikad - čini nam se da od svih mogućih suhih kolačića koji mogu dugo trajati najviše volite kifliće.

Veliki je hit bio recept za vanilin kifliće u izvedbi s orasima (evo ga ovdje, ne morate guglati), ali i onaj s bademima (njega ćete pronaći ovdje), dok je nas, ako smijemo biti malo pristrani, najviše razveselio recept za vanilin kifliće od maka i lješnjaka (evo ga tu).

image
Ksenija Musić

No čini nam se da bi vam mogao dobro doći još jedan recept za kifliće. Ovog puta kifliće jedne druge vrste. Mislimo na vrlo prhke starogradske kifliće, koje, ako ste ih ikad probali, jednostavno morate voljeti.

Ksenija Musić koju pratimo na Instagramu @music.ksenija otkrila nam je svoj recept, a mi vam možemo posvjedočiti da se po njemu isplati "zamutiti" barem jednu dozu.

image
Ksenija Musić

Starogradske kiflice

Sastojci:

Tijesto:

200 g maslaca
200 g krem sira
350 g glatkog brašna

Za posipanje:

150 g krupno mljevenih oraha ili lješnjaka
50 g bijelog šećera
50 g smeđeg šećera
1 žličica cimeta

Nadjev:

pekmez ili namaz po želji

Priprema:

Maslac, sir i brašno izmiješajte rukama ili mikserom, zamotajte tijesto u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 2 sata ili u zamrzivač na 30 minuta.

Nakon što se ohladilo, tijesto podijelite na četiri dijela ili na osam dijelova za manje kiflice.

Lješnjake, šećer i cimet promiješajte pa dio smjese pospite po silikonskoj podlozi i na njoj razvaljajte tijesto. Pospite gornju stranu tijesta te sve dobro pritisnite valjkom i razvaljajte tijesto u krug. Razvaljano tijesto prerežite na četiri dijela, pa svaki još na dva do četiri, ovisno o željenoj veličini kiflica.

Na svaki dio tijesta stavite nadjev po želji, zamotajte kiflice i pecite na 180 stupnjeva oko 15-20 minuta, ovisno o veličini, odnosno dok ne dobiju lijepu boju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. prosinac 2024 17:29