Gusta, vruća juha puna mesa i povrća upravo je ono što vam treba, stoga ne tražite dalje ideje za ručak, jer upravo ste pronašli pravu. Nudimo vam recept za jelo koje je nekoć bilo pojam svih svečanih prigoda, no danas je pomalo palo u zaborav. Ovo ukusno i krepko jušno jelo u izvornom obliku možete kušati još samo u Bosni i Hercegovini ili kod onih koji još uvijek znaju kako se priprema.
Riječ je o begovoj čorbi.
Ovom jelu osobitost daje bamija, tropska cvjetnica iz porodice sljezova, poznata po tome što jelima daje finu, gustu teksturu, a navodno i moćna afrodizijačka svojstva. Uspijete li je nabaviti, ova bi vas čorba mogla itekako okrijepiti, a ako ne, umjesto bamije ubacite zelene mahune ili šparoge - ako ništa, guštat ćete u ukusnoj i gustoj juhi.
Begova čorba
Sastojci:
300 g teletine
300 g piletine
100 g bamije
1 l vode
50 ml vrhnja
2-3 lista lovora
1 mrkva
1 pastrnjak
1 jaje
1 limun
1 žlica maslaca
1 žlica brašna
malo mlijeka
malo vode
muškatni oraščić
peršin
sol, papar
Priprema:
U litru vode dodajte mrkvu i pastrnjak narezane na kockice, bamiju i meso narezano na komadiće veličine zalogaja te lovor. Pustite da se dugo kuha na laganoj vatri, dok sastojci ne omekšaju, a povremeno dodajte vodu.
Odvojeno pomiješajte maslac, brašno, malo mlijeka i vode uz dodatak soli i papra pa smjesu ulijte u lonac s mesom i povrćem. Kuhajte na laganoj vatri uz miješanje dok se ne zgusne pa miješanje dodajte vrhnje i jaje.
Pred kraj kuhanja dodajte muškatni oraščić, a juhu prije posluživanja obilato pospite sitno nasjeckanim peršinom i pokapajte limunovim sokom. Limun svakako poslužite posebno ako ga netko želi dodati još.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....