Pruži li vam se prilika narednog vikenda ili tijekom blagdana kojima se svi veselimo boraviti negdje uz ognjište, nemojte propustiti priliku za ispeći pravi starinski specijalitet - uštipke. Za ovo jelo postoji jako puno recepata, neki ih rade od sasvim rijetkog tijesta koje lijevaju u ulje, drugi vole tvrdo tijesto koje oblikuju rukama ili ga valjaju i režu, no jedino što je bitno kod uštipaka je da su lijepo isprženi, iznutra mekani i ne previše masni.
Nudimo vam jedan zgodan recept star nekoliko desetljeća, a možda i više, pa će vam za njega, pored brašna i ostalih sastojaka, trebati kiselo mlijeko, nam,irnica koje se danas rijetko sjetimo. Ako vam ga bude problem nabaviti ili vam trenutno ne bude pri ruci, pomozite se jogurtom koji ćete malo razrijediti mlijekom ili vodom. Druga opcija je ubaciti u mlijeko malo limunovog soka ili koristiti sirutku, ali dodati još mrvicu više brašna.
Ne bude li vam pri ruci ni prašak za pecivo, poslužit će i instant kvasac ili soda bikarbona, a u nedostatku nje, dio mlijeka zamijenite mineralnom vodom. Nije to baš isto, ali tijesto će se ionako, zbog jaja i utjecaja vrućeg ulja, sasvim lijepo napuhati.
Brzi uštipci
Sastojci:
250 ml kiselog mlijeka
250 g brašna
1/2 vrećice praška za pecivo
1 jaje
1 čašica rakije
malo soli
Priprema:
Pomiješajte jaje, kiselo mlijeko i rakiju pa im dodajte brašno, prašak za pecivo i sol. Uz pomoć žlice grabite tijesto i pržite ga na vrelom ulju.
Po želji ulju dodajte malo svinjske masti, za izvorni okus.
Pržene uštipke vadite na upijajući papir pa ih poslužite uz slatke ili slane namaze ili ih samo pospite šećerom, a ukusni su i bez ikakvih dodataka.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....