StoryEditorOCM
Slanozdravo i sezonski

Uživajte u sezoni fažoleta uz najbolje recepte za pripremu tog povrća i učinit ćete puno za zdravlje cijelog tijela

Piše Tea Sumić Miletić
30. lipnja 2023. - 12:28

Što je ljeto bez fažoleta? Lešo, na salatu, na čorbicu, svi ih kuhamo i svi guštamo u našoj dobroj, staroj domaćoj spizi. E, kako ne! Mislite li da su naši, na krivom ste tragu. Pomalo je depresivno upustiti se u istraživanje namirnica bez kojih nam je teško zamisliti ljeto u Dalmaciji jer ispada da skoro ništa nije naše, domaće. Sve sami uvoz. I to ne (samo) u smislu ponude u trgovinama, nego i u smislu povijesnog podrijetla. Pome? Amerika. Paprike? Amerika. Balancane? Azija. Tikvice? Srednja Amerika. Ako ste se ponadali da su barem fažoleti naši, ništa od toga. Opet Amerika. Preciznije, Južna.

Sve one sorte, od tankih zelenih do širokih žutih, plosnate, okrugle, bizarno dugačke ili one sasvim taman, sve nam je to došlo s druge strane...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2024 20:01