Sezona zelenih mahuna polako se primiče kraju. Jeste li ih se naguštali?
S obzirom na cijenu, mnogi se time baš i ne mogu pohvaliti. Drugima je, pak, možda ponestalo ideja nakon preko dva mjeseca stađuna od fažoleta pa im ih je već malo preko glave. A treći jednostavno nikad ne znaju što bi s njima osim da ih lešaju, začine s malo ulja i soli, eventualno sjeckanog češnjaka i to je to.
Ali može to i bolje. Ovaj će trik utješiti i prve i druge i treće, ove posljednje iz sasvim razumljivog razloga, a one prve zbog toga što ova caka toliko popravlja okus da će čak i dva-tri zalogaja ovako pripremljenih mahuna biti pravi užitak.
Ne radi se ni o kakvoj novotariji, ovo je stari trik iz francuske kuhinje.
Nakon što ste lešali fažolete i ocijedili ih, u tavi otopite žlicu-dvije maslaca. Prebacite mahune na otopljeni maslac pa ih sotirajte na laganoj vatri dvije-tri minute. Okus će im se podići do neslućenih razina.
Trik će upaliti još i bolje ako na maslac, nakon što se rastopio dodate usitnjeni češnjak. Pirjajte ga dok ne omekša, uz stalno miješanje, pa tek potom dodajte fažolete. Prednost ove metode je u tome da čini češnjak probavljivijim za one kojima smeta sirovi.