StoryEditorOCM
Slanoznate li za njega?

Starinsko jelo koje je othranilo generacije: nekoć je spašavalo od gladi, a uz dodatak pržene slanine postaje delikatesa

Piše T. S. M.
21. prosinca 2024. - 08:15

Žgancima se obično naziva ono što mi u Dalmaciji zovemo purom ili palentom, no postoji još jedna, specifična vrsta žganaca za koju mi ovdje dolje najčešće nismo ni čuli. Slično kao i pura, u prošlosti je spašavalo od gladi, a riječ je o jelu od krumpira, brašna, soli i začina po želji.

Ovo jednostavno starinsko jelo nosi naziv bijeli žganci, a na njega nas je podsjetila Antonia Jagodić koju pratimo na Instagramu. Na svom je profilu objavila je recept za bijele žgance i otkrila kako ih je njena baka zimi pripremala djeci kad su dolazila iz škole.

Nama se recept baš svidio pa smo zamolili Antoniju dopuštenje da ga podijelimo s našim čitateljima. Neka vam se nađe pri ruci kad se zaželite nečega što se lako priprema, a lijepo grije.

image
Stefano Scata‘/Photononstop Via Afp

Bijeli žganci

Sastojci:

500 g krumpira
250 g brašna (oštro)
sol i začini
slanina po želji

Priprema:

Krumpire ogulite, narežite i skuhajte u slanoj vodi.

Krumpir je gotov kada se raskuha, zatim ga ocijedite, zgnječite u malo vode u kojoj se kuhao kao da radite pire.

Umiješajte oštro brašno u zgnječeni krumpir i miješajte na laganoj vatri 10 do 15 minuta do željene gustoće.

U tavi prepržite slaninu.

Žlicom vadite bijele žgance i pospite ih preprženom slaninom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. prosinac 2024 08:17