Neki će ususret blagdanskim prslavama motati sarme, a neki - arambaše. Okus im je, reći će, daleko profinjeniji i bit će u pravu. Tko ih je bar jednom u životu kušao znat će na što mislimo, od zaigranih mirodija pa do dobrog para kobasica, po mogućnosti sudžuka, čak možda i kaštradine, tko ju voli, sve se to stapa u pravi koloplet aroma u jednom loncu. Još kad imate pravi, starinski sinjski recept... A mi smo ga nabavili.
Recept za prave sinjske arambaše, specijalitet koji, po mišljenju mnogih gurmana, po mnogočemu nadmašuje sarme, dala nam je Sinjanka Helena Šepček koju pratimo na Instagramu Hela i njena kuživancija.
Arambaši
Sastojci:
600 g junetine
400 g svinjetine
150 g slanine
2-3 srednje velika luka
3-4 češnja češnjaka
1 glavica kiselog kupusa
rezani kiseli kupus po potrebi
peršin
naribana korica jednog limuna
muškatni oraščić, cimet, klinčić prema ukusu
goveđa kost
sudžuk
1 žlica svinjske masti
malo koncentrata rajčice
sol, papar
Priprema:
Meso nasjeckajte na kockice. Napravite pešt od slanine, luka, češnjaka i peršina te ih tako sitno isjeckane pomiješajte.
Meso začinite, pripazite na količinu začina, dodajte mu pešt i sve dobro izmiješajte pa ostavite smjesu da se odmara barem jedan sat.
Za to vrijeme glavicu kiselog kupusa očistite, odstranite korijen, a listove operite. Nanesite nadjev na svaki list pa oblikujte arambaše i posložite u posudu u kojoj ste na dno stavili sitno rezani kupus i goveđu kost te jednu žlicu svinjske masti.
Nakon što ste složili jedan red, prekrijte ga rezanim kupusom, pa složite novi sloj arambaša, zatim stavite novi sloj kupusa te na vrh komad suhog svinjskog mesa (Hela koristi sudžuk) i malo koncentrata rajčice, dolijte vode i pristavite na vatru te kuhajte bez miješanja dok sve nije gotovo.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....