Želite li za doručak pojesti nešto kripno i ukusno, ali ne previše teško kako va, ne bi opteretilo probavu, ova bi vam ideja mogla jako dobro sjesti. Zašto ne biste pripremili jelo omiljeno diljem Balkana - od naših krajeva, preko Bosne i Hercegovine pa sve do Srbije? U različitim se djelovima regije različito naziva, pa je to za neke proja, za druge proha, a za treće razljevak, no recept je isti i svugdje uključuje kukuruzno brašno ili krupicu te sir, dok može sadržavati i dodatne sastojke poput jaja i jogurta.
Proja se priprema vrlo jednostavno, može se napraviti i unaprijed, a u novije vrijeme moderno ju je raditi u kalupićima za muffine. Vi radite kako vam drago, sigurni smo da ćete uživati. Poslužite je uz jogurt, kiselo mlijeko ili kajmak, a možete dodati i druge priloge po želji.
Proja
Sastojci:
300 g kukuruzne krupice
250 g sira
100 g pšeničnog brašna
150 ml jogurta
150 ml mineralne vode
70 ml ulja
3 jaja
1 vrećica praška za pecivo
sol
Priprema:
Jaja i jogurt dobro izmiješajte pa im dodajte krupicu, brašno, prašak za pecivo i sol. Prelijte smjesu mineralnom vodom i uljem pa miješajte žlicom da se smjesa ujednači. Na kraju umiješajte izmrvljeni sir, promiješajte te izlijte u posudu za pečenje premazanu uljem. Staviti u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite 20-ak minuta.