StoryEditorOCM
PanoramaKALIJEV BROMAT

Amerikanci jedu kruh s aditivom koji je toksičan i može pokrenuti razvoj tumora. A Europljani? Evo što kaže struka

Piše L. G. K.
23. veljače 2023. - 13:29

Europljani su sretnici u odnosu na Amerikance kad su u pitanju pekarski proizvodi i njihova konzumacija. Sugerira to izjava koju je profesor Erik Millstone, stručnjak za prehrambene aditive na engleskom Sveučilištu Sussex, dao za CBS News, rekavši kako za jedan aditiv "postoje dokazi da može biti toksičan za ljude, da čak može pokrenuti ili pospješiti razvoj tumora".

O čemu se radi?

CBS News podsjeća kako je, od baguetta do focaccie, Europa poznata po svom kruhu, ali da jednog sastojka u europskom kruhu nema: kalijeva bromata. Sumnja se da je taj sastojak karcinogen; za ljudsku prehranu zabranjen je u Europskoj Uniji (kao i u Velikoj Britaniji, Kanadi, Kini, Argentini, Peruu, Šri Lanki, Nigeriji i Indiji), ali u Sjedinjenim Državama, iako postoji preporuka da se taj aditiv ne do...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. studeni 2024 02:50