StoryEditorOCM
HranaDRUGA VREMENA

Od 1879. do danas francuski nacionalni desert se izmijenio: dok se nekada radio s kremom od čokolade, vanilije i maslaca, sada je često napravljen od povrća

Piše HINA
23. prosinca 2021. - 08:40

Nekoć su Francuzi na Badnju večer palili drvene cjepanice u kaminu protiv zle sudbine, a danas tradicija od njih zahtijeva da, poput njihovih predaka na svečanu trpezu iznesu 'božićni panj', tradicionalni francuski kolač koji su u međuvremenu osuvremenili kreativni francuski slastičari. 

U srednjem vijeku bio je to "slatki kruh uz dodatke" koji su bili pri ruci, a danas mnoge Francuze u djetinjstvo vraćaju sastojci 'božićnog panja', čokolada, vanilija i kandirano voće, no neki ga vole i u veganskoj ili bezglutenskoj varijanti. Za francuske slastičare ovaj kolač predstavlja vrhunac umješnosti i kreativnosti. 

U rujnu i listopadu u Parizu se degustiraju 'božićni panjevi' vrhunskih slastičara. 

I ove su ih godine na kušanje ponudile...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. srpanj 2024 17:56