StoryEditorOCM
HranaZEA MAYS

Najčešće je uzgajana žitarica na svijetu i u svim mogućim varijantama prisutna u kuhinjama: ne podcjenjujte moć žutih zrna, štite od raka, Alzheimera, srčanog i moždanog udara

Piše Nina Čiča/Živim.hr
1. kolovoza 2021. - 23:45

Kukuruz, ili na latinskom Zea mays, potječe iz Meksika ili Centralne Amerike, a dokazi o pripremanju jela od kukuruza stari su više od 9000 godina.

U Europu su ga donijeli španjolski i portugalski istraživači, a danas je kukuruz među najčešće uzgajanim žitaricama na svijetu, nutritivno je bogat i u kuhinji se može koristiti na stotine načina. Može se jesti u obliku zrna ili cijeli na klipu, samljeven u obliku brašna, ali i u obliku ulja, sam ili kao sastojak za pripremu ukusnih i zdravih recepata.

Od palente kao priloga, preko kolača i pita, kao dodatak salatama u obliku zrna, pečen kao popularne kokice... kukuruz je u svim mogućim varijantama prisutan u kuhinjama cijelog svijeta.

I ne bez razloga, jer je vrlo koristan za zdravlje, iako se često nepravedno povezuje s...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 20:57