StoryEditorOCM
Hranadragocjena namirnica

Bundeva, tikva ili buča - zovite je kako hoćete, ali ove zdrave recepte morate isprobati

Piše PSD.
17. travnja 2014. - 13:57
U Zagorju je nazivaju buča, u Dalmaciji tikva, a u Slavoniji bundeva. Zapravo je riječ o istom povrću koje u različitim podnebljima ima različite nazive, a prirodni je proizvod neopravdano malo zastupljen u ljudskoj prehrani.

Tikva je vrlo zdrava jer se smatra prirodnim ekološkim proizvodom koji ne prihvaća umjetna gnojiva ni druga kemijska tretiranja, nego samo prirodnu gnojidbu. Zbog takvog prirodnog rasta i sazrijevanja, kao namirnica je posebno pogodna u prehrani djece, sportaša, starijih ljudi i rekonvalescenata.

Dobro je koristiti je i kao dijetalnu namirnicu, jer sadržava 90 posto vode, vlakna i minerale, a ujedno daje osjećaj sitosti. Lako je probavljiva pa je mogu konzumirati i osobe s probavnim smetnjama.

U tikvi je omjer zastupljenosti mikronutrinijenata tako usklađe...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. prosinac 2024 09:50