StoryEditor
GastroIgra na sigurno

Treba li maslo držati u hladnjaku? Ovaj namaz na sobnoj temperaturi traje duže nego biste pomislili, čak do 14 dana: ljeti, ipak, vrijede nova pravila

Piše L.L.
26. lipnja 2020. - 17:55
Shutterstock

Maslac je energetski i nutritivno visoko vrijedan mliječni prehrambeni proizvod dobiven preradom mliječne masti (vrhnja). Koristi se kao namaz, za kuhanje, prženje, pravljenje slastica itd.

Svakako ga je na kruh ili tost lakše namazati kad je mekan, nego kad je netom izvađen iz hladnjaka, stvrdnut i hladan.

No je li maslac sigurno držati izvan hladnjaka?

Izdržat će, zapravo, dulje nego što mislite: od 10 do 14 dana. Visok udio masti, naime, čini ga manje osjetljivim na bakterije, što ga sprječava da se odmah pokvari (i što je razlog da ga ljudi diljem svijeta većinom drže izvan hladnjaka).

Naravno, ako je maslac dobio sumnjiv okus, miris, boju - treba "igrati na sigurno" i baciti ga.

Ako se drži u hladnjaku, većina maslaca će izdržati onoliko dugo koliko vrijedi rok trajanja, što može biti više mjeseci. Zapravo ga je bespotrebno toliko dugo držati u hladnjaku, kad je prilično dug i onaj rok u kojemu se maslac može držati na sobnoj temperaturi, pa da bude lijepo maziv i - reći će svaki znalac i ljubitelj maslaca - ukusniji.

A potrajat će cijela dva tjedna ako smanjite izloženost maslaca svjetlu i toplini - koje mogu razgraditi molekule masti, što je put ka kvarenju - te zraku, jer tada će masti u maslacu oksidirati. Slani maslac izvan hladnjaka možete držati i duže - zasoljenost ga, naime, čini još otpornijim na bakterije.

Najbolje ga je čuvati u neprozirnoj i nepropusnoj posudi namijenjenoj upravo držanju maslaca. No ako vam je u kući temperatura visoka (nehlađena kuća ljeti, jako grijanje zimi) bolje je ipak maslac držati u hladnjaku.

Kako maslac zamrznuti?

Najbolje mjesto za dugoročno pohranjivanje maslaca je zamrzivač gdje se - ako je stavljen u originalnom pakiranju - može držati cijelu godinu. Veličinu kupljenog maslaca prilagodite potrebama, kako se ne bi događalo da morate odmrznuti veću količinu nego što vam je potrebna.

Najbolje ga je postupno odmrznuti tako što ćete ga preko noći ostaviti u hladnjaku. Za brzo odmrzavanje - naribajte ga kao što biste naribali sir. Mali komadi brzo će se otopiti. Ili koristite mikrovalnu pećnicu.

Izdvojeno

01. kolovoz 2020 15:24