StoryEditor
Gastrolagani obrok

Salata pripremljena kod kuće može biti ukusna kao i ona iz restorana: tajna je u načinu korištenja jednog sastojka, a tu su ideje i za slasne preljeve

Piše PSD
26. lipnja 2020. - 11:16
Jean-christophe Riou/AFP

Brzo, ukusno, lagano i svestrano - salata je mnogima omiljeni obrok u vrućim ljetnim danima i to iz više razloga.

Bez obzira jeste li više ili manje dobar kuhar, pripremiti povrtnu salatu za konkretan obrok učinit će vam se jednostavno i neinovativno, no kako bi ona izgledala i imala okus baš kao iz restorana, trebat će vam poneki trik iskusnih chefova. Izgledi da se nakon ovoga i vaše kulinarske vještine rastegnu na jednu novu razinu, također nisu nemoguće.

Kao iz restorana

Malo koje jelo, nakon degustacije u restoranu, odlučit ćemo se isprobati kod kuće, no salata se nekako uvijek činila lakom i brzom opciju, iako nam mnogima nikada nije ispala onako ukusna i sadržajno bogata kao kad nam je bila servirana. Da je salata uglavnom zanimljivije i ukusnije jelo kada ga jedemo u restoranu, nije nam nepoznato, no možda nam nedostaje samo jedan tajni savjet da i sami postanemo majstori pripreme ovog slasnog i zdravog obroka.

Većina chefova, kod pripreme salate kombinira zelenilo, bjelančevine i mliječne proizvode na način o kojem ili nismo razmišljali ili jednostavno nismo mislili da bi se namirnice mogle slagati. No osim kreativnosti, skriva se još jedna tajna u restoranskim salatama. Uz slavne preljeve, od maslinovog ulja, životinjske masti, sireva, orašastih plodova, voćnih sokova, slavni chefovi još jednoj namirnici daju ogromnu zaslugu kada je riječ o savršenom ukusu, a riječ je o krupnoj soli.

Kako i samoj salati ime nagovještava, riječ je o slanom obroku (salis, lat.), a Mark Bittman, gastro novinar i autor knjige 'How to Cook Everything' naglašava važnost dodavanja soli jelima kako bi se pojačali okusi i naglasila njihova tekstura.

- Dodavanjem soli salati, povrće možete učiniti hrskavijim tako što će listovi ispustiti suvišnu vodu i naglasiti okuse, posebice kada je riječ o lisnatom povrću, rajčicama, krastavcima i rotkvicama. Sol će također ublažiti i jake okuse, popt luka, sugerira Bittman.

Čini se jednostavno i, uistinu tako i jest. Ukusnu i zdravu salatu možete si sami pripremiti kod kuće, no Bittman ipak ima još jedno upozorenje kod korištenja soli. 

- Kod začinjavanja salate, izbjegavajte to raditi prerano, kako vam povrće ne bi ispustilo previše vode i kao ne biste dobili 'vodeni nered' umjesto ručka. Učinite to neposredno prije posluživanja - u velikoj zdjeli prvo začinite lisnato povrće, nakon čega dodajte preostale namirnice, koje ćete sve posebno posoliti. Za kraj vam samo preostaje napraviti ukusni dresing po izboru, zaključuje Bittman.

Salata ne mora biti dosadna!

Evo nekoliko zanimljivih prijedloga za dresing za salatu:

- dresing od senfa, meda, limunovog soka i maslinovog ulja

- dresing od jogurta, češnjaka i timijana

- dresing od kiselog vrhnja, kopra i limunovog soka

- dresing od avokada, limunovog soka, maslinovog ulja

- dresing od mješavine ulja (maslinovo, bućino i sezamovo), rižinog octa, soja sosa, meda i đumbira

- dresing od majoneze, senfa, maslinova ulja, limunova soka i češnjaka

- dresing od maslinovog ulja, jabučnog octa, nasjeckanog bosiljka, meda i češnjaka

- dresing od maslinovog ulja, limunova soka, češnjaka i đumbira

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 14:51