StoryEditor
GastroLjetno osvježenje

Aranžirate li i vi limune u košari na sobnoj temperaturi? Savjetuje se ipak čuvanje u hladnjaku, evo kako možete produljiti trajanje voća

Piše PSD
1. srpnja 2020. - 10:33
Tim Graham/AFP

Osvježavajuća ljetna pića nezamisliva su bez limuna. Voće koje je danas uglavnom sinonim za vitamin C, jednom kad krene ljeto, postaje neizostavan dio ledenih čajeva, sokova i osvježavajućih pića, a narezano na ploškice, često za njega "zapinjemo" i svaki put kada otvorimo hladnjak.

No znamo li kako ispravno čuvati limun? Dovodimo li ga možda neki pogreškama do sušenja, što je s "očuvanjem" vitamina zbog kojega ga toliko cijenimo?

Ako i kupujete limun "na kile", veću količinu odjednom, to ne znači da se možete razbacivati njegovim blgodatima. Stručnjaci preporučuju kako iskoristiti svaki dio voća, od korice koja je neizostavan korak u podizanju okusa jelima, preko soka za limunadu i mesa koje možete iskoristiti, primjerice, u pripremi domaćeg ledenog čaja.

Kako očuvati svježinu limuna?

Iako vjerojatno imate poriv aranžirati limune u košari s drugim voćem i staviti na kuhinjsku plohu da im se i vi i ukućani divite, imajte na pameti da to i nije najbolji potez, piše Reader's Digest. Na sobnoj temperaturi, kora limuna će otvrdnuti, a količina soka se smanjiti.

Stoga ih je preporučljivo čuvati u hladnjaku. Produljiti im tako možete trajanje i za do nekoliko tjedana. Ako se želite dodatno osigurati, čuvajte ih i u vakumiranoj vrećici ili posudici.

1. Prepolovljeni limun

Ukoliko ste iskoristili samo pola limuna, a druga je polovica ostala netaknuta, najbolje je tu čitavu umotati folijom ili je čuvati u zatvorenoj posudi. U hladnjaku, naravno. 

Ako vam treba samo malo limunova soka, možete isprobati i ovaj trik koji će vam omogućiti dulje čuvanje limuna.

2. Limunov sok

Možete ga držati u hladnjaku do nekoliko dana bez ikakvog straha da će se "pokvariti njegova kvaliteta". Nakon toga, najbolje ga je koristiti u kuhanju i pečenju, a ne kao svježu limunadu. Trajat će oko dva tjedna.

Sok možete i zamrznuti u posudicama za led.

3. Kriške limuna

Oguljeni limun izrezan na ploškice najbolje je skladištiti u zatvorenoj posudi i potrošiti u roku od jednog tjedna. Ujedno je ovo i najrjeđi način konzuiranja kiselog voća, ali tko voli...

4. Limunova korica

Ne bacajte limun dok ga niste u potpunosti iskoristili. Ribana korica dodaje miris i okus kolačima, umacima i pekarskim proizvodima. Naribajte je po povrću s roštilja, iskoristite u pravljenju salate. 

Možete odjednom pripremiti i veću količinu i držat u vakumiranoj vrećici ili posudici, a potrošite je u roku od tjedna.

#LIMUNI#ČUVANJE LIMUNA

Izdvojeno

03. srpanj 2020 10:43