StoryEditor
SlikarstvoStudio 21

‘Split 15 - ritam bez odredišta‘ Ivana Svaguše Svaiga

Piše Renato Kragić
21. listopada 2020. - 15:20
Ivan Svaguša SvaigNikola Vilić/HANZA MEDIA

Ovoga petka u galeriji Studio 21, u organizaciji Udruge za kulturu Beat, otvara se izložba "Split 15 - ritam bez odredišta" autora Ivana Svaguše Svaiga.

Ovo je prvi put cjelovita serija u Splitu, a novitet je sitotisak na izložbi i kompletni muzički live performans otvaranja kao soundtrack izložbe.

"Ovom izložbom Ivan predstavlja gotovo 70 slika malog formata cca 20x20 cm naslikanih crveno/crnim markerima na prepariranoj ljepenci i dva triptiha istih dimenzija u tehnici sitotiska, kao nastavak ciklusa "Split 13" iz 2017.", bilježi kustos Toni Horvatić, i dodaje:

"S obzirom da se interpretacijom sadržaja i društvenog značenja grafitima izražava 'in situ' još od srednje škole (od 1998. godine) jasno je da se kod ovog autora ne radi o trendovskoj pozi poigravanja simbolima i njihovim značenjima.

Ovi radovi, kao i drugi u kojima se bavi slikarstvom urbanog prostora su zapravo njegovi gradski, osamljenički zapisi noćnih atmosfera. Prostor koji slika je prostor suvremenog grada van užeg centra, turističke scenografije, nagomilanih dućana, restorana i štekata. Ove slike prenose proces autorovih šetnji, lutanja, fotografiranja.

Najčešće su to  neki gluhi zimski noćni sati kad jedva da nekog ima na ulicama i kad su ulice grada ispražnjene od uobičajenih dnevnih sadržaja."

Izložba se otvara u 20 sati i može se pogledati do 12. studenoga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. travanj 2021 21:21