StoryEditorOCM
OstaloSTUDIO 21

Večeras otvaranje izložbe slika i skulptura Damira Markulina

Piše Silvana Uzinić
23. rujna 2024. - 11:26

Renomirani hrvatski umjetnik Damir Markulin otvorit će večeras svoju najnoviju izložbu Brid u Studiju 21 u Splitu. Svečano otvorenje je u 20 sati, a prethodit će mu panel diskusija i promocija umjetnikove znanstveno-likovne monografije Suvremena likovna teorija brida – nove dimenzije percepcije s početkom u 18 sati. Panelisti, uz samog umjetnika i kustosicu izložbe, su doc. dr. sc. Dubravka Kuščević te dr. sc. Miljenko Buljac, umirovljeni sveučilišni profesor.

„Kroz teoriju brida, nastojim stvoriti novu, dinamičnu vezu između umjetničkog djela i promatrača,” kaže Damir Markulin. „Ova izložba poziva publiku da sudjeluje u stvaranju novih značenja i doživljaja umjetnosti, posebno skulpture i slikarstva.”

image

Izložba "Brid" Damira Markulina

Organizatori izložbe

Izložba Brid predstavlja vrhunac Markulinovog desetljetnog istraživanja, uključujući impresivne skulpture i slikarska djela. Centralni dio izložbe čini serija monumentalnih skulptura izrađenih od granita, dolomita i mramora, koje svojom formom i postavom u prostoru utjelovljuju koncept brida. Uz skulpture, izložba predstavlja i niz ulja na platnu velikog formata, u kojima Markulin istražuje primjenu teorije brida u dvodimenzionalnom mediju.

image

Izložba "Brid" Damira Markulina

Organizatori izložbe

„Prema Markulinovoj teoriji, umjetničko djelo, i to upravo zahvaljujući bridu, odnosno liniji, postaje aktivan sudionik u komunikaciji s gledateljem, a ne samo predmet promatranja. Ono se proteže u prostor oko sebe, nadovezuje na njega i postaje dio njega, što stvara dodatne prilike za interakciju s promatračem. Uz to, teorija brida omogućuje uvođenje vremena kao četvrte dimenzije u odnos volumena i prostora, pretvarajući skulpturu i sliku iz statičnog u dinamični objekt,” kaže kustosica izložbe Dora Derado Giljanović.

Izložbu se može pogledati u Studiju 21 u Velebitskoj ulici 66 radnim danom od 15 do 21 sat te subotom od 9 do 21 sat sve do 4. listopada. Ulaz je besplatan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2024 11:27