StoryEditorOCM
PelješacStonski đir, mimo obilaznice

Vozila je manje, ali ne i posjetitelja: Stonjani iz iskustva kažu: ‘Tko ciljano dolazi u Ston, taj će nam doći, a ovi u tranzitu ionako su samo stvarali prometne gužve‘

Piše KF
22. travnja 2023. - 17:40

Lijepo vrijeme kao stvoreno za kvalitetan đir. Zašto ne stonski? Na ugodnih proljetnih 20 Celzijevih stupnjeva ‘potegnuti‘ do Stona na poludnevni izlet, savršeno. Usput u prolazu vidjeti i stonsku obilaznicu, baš ovog tjedna otvorenu. Posljednja je to dionica pristupnih cesta čime je završen važan infrastrukturni projekt koji uključuje Pelješki most i gotovo 30 kilometara nove prometnice preko Pelješca.

Otvaranjem mosta, pisali smo o tome, Ston je doživio ‘procvat’ u brojkama posjetitelja jer je promet tekao starom cestom kroz Ston. Otvaranjem Stonske obilaznice sigurno je uslijedilo prometno rasterećenje kroz mjesto, a je li se osjetio i pad broja posjetitelja pitali smo načelnika Općine Ston Vedrana Antunicu:

- I dalje vidim gužve po Stonu. Grupe dolaze, teško je odoka procijeniti ali čini mi se da je obilaznica samo smanjila broj vozila koji prolaze kroz Ston, a posjetitelja i dalje ima puno. Čak 90 posto kruzera dovede goste u Ston na razgledanje. Došli su mi prijatelji iz Slavonskog broda i baš su se pitali je li ovolika gužva i inače. Tko ima namjeru ciljano doći u Ston, doći će, ovo ostalo što je u tranzitu oni ionako nisu stajali, a samo su stvarali prometnu gužvu u mjestu – kaže Antunica.

image

Vedran Antunica, načelnik općine Ston

Bozo Radic/Cropix

Brijesta je na pola puta između Dubrovnika i Splita pa je, dodaje, zaletit se na kamenice Splićanima jednako daleko kao i Dubrovčanima, a Dubrovnik je uvijek bio relativno blizu.

- Osobno mislim da je stonska obilaznica korist za Ston – zaključuje načelnik.

Školjkarica Marija Radić smatra da će onaj tko ima namjeru, svratiti u Ston, upravo zbog onoga po čemu su poznati, povijesnih znamenitosti, kao i na konzumaciju školjaka.

image

Marija Radić, predsjednica Udruge Stonski školjkari

Cropix/Cropix

- Vrijeme će pokazati kako će se sve odvijati, ali smatram da obilaznica neće značajno utjecati na pad posjetitelja ali će se tijekom ljetnih mjeseci rasteretiti prometne gužve. Stvarno je bilo previše automobila, a većina je bila tranzit kroz mjesto prema Dubrovniku. Vidi se u protekla tri dana da je stvarno manje prometa, ali prodaja školjaka na samim uzagajalištima se uredno bilježi – kaže nam predsjednica Udruge Stonski školjkari.

Otvaranjem mosta broj vozila je bio iznad svih očekivanja pa i sama posjećenost Stona, ali i sada posjetitelja ima i to dosta, kaže Radić, primjerice domaćih iz Splita, Makarske..., prođu mostom, obiđu stonske znamenitosti, budu na ručku, kupe školjke na uzgajalištu. To se, ističe stonska školjkarica, ne mijenja. Smatra da se otvaranje obilaznice neće negativno odraziti na stonski turizam i školjkarstvo. 

image
Tonći Plazibat/Cropix

- Pad prometa na uzgajalištu ne osjetim. Iako je kratak period da bi se moglo nešto zaključiti, napomenula bih da 80 posto cjelokupne godišnje proizvodnje školjaka svakako ide prema Dubrovniku i tamošnjim ugostiteljskim objektima. Znači dobar dio se proda na taj način, a ostatak na samim uzgajalištima. Sad će možda biti manje, ali kvalitetno sigurno.

Stoji rečeno kako će onaj tko je namjerio doći u Ston, doći. Pokazuju to i fotografije našeg Tonćija Plazibata koji je ‘skoknuo‘ do Stona i provjerio tko je danas, zaobilazeći obilaznicu učinio đir do Stona.

image
Tonći Plazibat/Cropix
image
Tonći Plazibat/Cropix
image
Tonći Plazibat/Cropix
image
Tonći Plazibat/Cropix
image
Tonći Plazibat/Cropix
image
Tonći Plazibat/Cropix
image
Tonći Plazibat/Cropix
image
Tonći Plazibat/Cropix
29. travanj 2024 11:54