StoryEditorOCM
Neretvadobra vijest

U Metkoviću se gradi kompostana. Bit će to rješenje za dugogodišnji problem otpadne mandarine, ali i biootpad drugih gradova i općina

Piše DV
26. srpnja 2023. - 15:08

U tijeku su radovi na projektu izgradnje kompostane za obradu biootpada u Metkoviću. Kako su priopćili iz Čistoće Metković, kompostana je smještena u predjelu Vrbovci, a njezinom izgradnjom osigurat će se infrastruktura potrebna za biološku obradu odvojeno prikupljenog biootpada, što će doprinijeti unaprjeđenju sustava gospodarenja otpadom na gradskom području.

Osim iz Metkovića, na kompostani će se moći obrađivati i biootpad prikupljen u jedinicama lokalnih samouprava iz širega područja. Dodatno će se dovoziti i biootpad od proizvodnje voća i povrća koji će se preuzimati od poslovnih subjekata, a rješavat će se i dugogodišnji problem otpadne mandarine koja se trenutačno odlaže na neprimjerene načine.

Izgradnja kompostane jedan je od preduvjeta za uspostavu cjelovitog i održivog sustava gospodarenja otpadom Republike Hrvatske. Provedbom ovog projekta izravno će se pridonijeti povećanju stope recikliranja odvojeno prikupljenog otpada i dugoročno pozitivno utjecati na zaštitu okoliša kroz smanjenje količine otpada koja će se odložiti na odlagališta, izbjegavanje odlaganja otpada u okoliš i smanjenje emisija stakleničkih plinova.

Projekt izgradnje kompostane Metković traje 40 mjeseci, ukupne vrijednosti 3.241.761,09 eura, od čega je nepovratnih sredstava iz kohezijskog fonda 50 posto, a preostalo su vlastita sredstava Čistoće Metković d.o.o.

01. lipanj 2024 08:30