StoryEditorOCM
NeretvaPoljoprivrednici oprez !

Trule mandarine zakopajte u zemlju ili ih držite u hladnjači deset dana samo tako se uništava sredozemna voćna muha

Piše Stanislav Soldo
13. prosinca 2023. - 08:32

Ovogodišnja berba mandarina je pri samom kraju. Beru se kasnije sorte i klementine koje su dobro rodile a i prodajna cijena im je zadovoljavajuća. Međutim, ono što zabrinjava je stotine tona mandarina koje su otpale sa stabala i trule na plantažama. Takve trule mandarine ako se ne zbrinu na odgovarajući način idealno su stanište za razvoj štetnika, sredozemne voćne muhe, koja je ove jeseni poharala mandarine na nekoliko lokaliteta u dolini Neretve.

Zbog toga, vlasnici plantaža moraju provoditi higijenske mjere prikupljanja i zbrinjavanja svih otpalih plodova s tla, odnosno provoditi mjere prikupljanja zaraženih, oštećenih, trulih i odbačenih plodova s biljaka domaćina sredozemne voćne muhe tijekom berbe ili najkasnije u roku od 24 sata nakon berbe te ih zbrinjavati na načina kojim će se učinkovito uništiti ličinke sredozemne voćne muhe.

Otpali plodovi mandarine moraju se prikupiti te pokriti slojem zemlje debljine minimalno 30 centimetara ili ih treba držati u hladnjačama na temperaturi od minimalno 0 °C najmanje 10 dana. Također otpale mandarine se mogu sakupiti u plastične vreće i čuvati u zatvorenim vrećama na otvorenom najmanje 10 dana kako bi se uništile ličinke sredozemne voćne muhe.

Radi sprječavanja širenja i suzbijanja sredozemne voćne muhe na ugroženim područjima poljoprivrednici su obvezni redovito krčiti samonikle biljke domaćine sredozemne voćne muhe na svojim posjedima i na granicama svojih posjeda te zapušteno poljoprivredno zemljište redovito održavati i obrađivati u skladu s odredbama Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Inspekcijski nadzor nad provedbom mjera za suzbijanje sredozemne voćne muhe provodi fitosanitarna inspekcija uz pomoć jedinica lokalne uprave.

27. travanj 2024 01:35