StoryEditorOCM
Neretvapoplave prijete

Obilne kiše povećale vodostaj Neretve: Aktivirali se izvori, cesta prema Zažablju pod vodom

Piše Stanislav Soldo
5. studenog 2021. - 17:29

Obilne kiše koje padaju ovih dana povećale su vodostaj Neretve, koji u Metkoviću iznosi oko 200 centimetara. Kako doznajemo voda se iz hidroakumulacija na Neretvi uzvodno od Mostara kontrolirana ispušta što je iznimno važno za rast vodostaja u donjem Poneretvlju. Prema informacijama Agencije za vodno područje Jadranskog mora, vodostaj Neretve na mjernom mjestu Dračevo nedaleko od graničnog prijelaza je 246 cm.

image
Vodostaj Neretve na Maloj rivi u Metkoviću
Cropix

S obzirom da je izgrađen nasip na desnoj strani grada Metkovića i da su u funkciji crpke koje prepumpavaju višak vode na desnoj strani Metkovića ne bi trebalo biti poplava. Osim toga zatvorene su i sve ustave na Neretvi i lateralnim kanalima. U mjestu Pologoša na cesti prema općini Zažablje voda je poplavila cestu i vozi se na vlastitu odgovornost. Također raste vodostaj i u kanalu kod pumpne stanice Veraja.

image
Povećan vodostaj Neretve
Cropix

Prema informacijama iz Hrvatskih voda pripremne mjere obrane od poplava proglašavaju se na visini vodostaja od 240 centimetara u gradu Metkoviću. Redovne mjere obrane od poplava idu na 300 centimetara, izvanredne na 360 centimetara dok se izvanredno stanje proglašava kod visine vodostaja od 380 centimetara i ono je bilo proglašeno 2010. godine za velikih poplava koje su pogodile ovo područje.

image
Voda je poplavila cestu prema općini Zažablje na predjelu Pologoša
Čitatelj
01. svibanj 2024 01:08