StoryEditorOCM
NeretvaU OPUZENU ZADOVOLJNI

Gradonačelnik Ivan Mataga: Urod mandarina ove je godine prepolovljen, kvaliteta odlična, otkupna cijena viša nego lani...

Piše A.Ke.
20. rujna 2024. - 10:52

Iako će ove godine biti manje mandarina nego prošle godine, proizvođači u Dolini Neretve iznimno su zadovoljni kvalitetom. Kakva je situacija u Opuzenu pitali smo gradonačelnika Opuzena Ivana Matagu:  

-Ove godine imamo odličan kvalitet mandarine, raniju zriobu gdje smo imali već prije 09.09. da su tri rane sorte -Zorica rana, Ichumare i Iwasaki zadvoljili parametre omjera šećera i kiseline na svim analizama po lokalitetima, a berba je počela 16.09., tako da će prva roba na tržištu u trgovačkim lancima biti izvrsne kvalitete i odličnog omjera šećera i kiseline - kaže Mataga. 

Urod je ove godine prepolovljen, procjena je između 30 i 35 tisuća tona na stablima pa je s tim i s obzirom na odličan kvalitet, početna otkupna cijena veća nego lani.

- Otkupna cijena je 0.7EUR za prvu klasu, 0.3EUR za drugu klasu, što je zadovoljavajuće za proizvođače. Nadam se da će se ova otkupna cijena zadržati što duže, pa i po mogućnosti do kraja sezone, da napokon proizvođači kako na području grada Opuzena, tako i doline Neretve dožive neki oporavak, pa ovim putem apeliram prema svim otkupljivačima da učine sve što je u njihovoj mogućnosti da se zadrži ova otkupna cijena što duže, da zajedno radimo na boljoj budućnosti neretvanske poljoprivrede jer sva kvaliteta proizvodnje i sami razvoj u konačnici proizvođaču ovisi o dobroj prodajnoj cijeni. Urod je prepolovljen, kvaliteta mandarine odlična, odličan omjer šećera i kiseline, pa će i potražnja biti veća, sve su predispozicije za to ove godine - ističe gradonačelnik Opuzena. 

20. rujan 2024 10:52