StoryEditorOCM
KorčulaNAKON 20 GODINA

Smijenjen direktor trgovačkog društva Lučica-Lumbarda, Nedjelko Lipanović. Evo zbog čega se na taj potez odlučila načelnica općine, Marija Klisura

Piše dora lozica
1. studenog 2023. - 09:09

Načelnica Općine Lumbarda Marija Klisura na sjednici trgovačkog društva Lučica-Lumbarda d.o.o. 13. listopada smijenila je dugogodišnjeg direktora Nedjelka Lipanovića nakon čega je raspisala natječaj kojim će se na pošten i transparentan način odabrati novi direktor najprofitabilnijeg trgovačkog društva u Lumbardi.

Radi se o prvom konkretnom i nedvosmislenom potezu lumbarajske načelnice otkad je prije dvije i pol godine sjela u općinsku fotelju, a za tu je odluku imala sva zakonska prava. Nakon 20 godina na čelu Lučice-Lumbarda, načelnica Klisura je u nazočnosti Nadzornog odbora kojeg čine Antonia Dračevac, Josip Nesanović i Katja Šuperak, opozvala direktora Lipanovića preuzevši upravljanje društvom dok se natječajem ne odabere novi direktor. O razlozima smjene Klisura nije htjela javno govoriti, no neslužbeno doznajemo kako je Lipanoviću presudila inspekcija koja je umalo zatvorila lumbarajsku marinu i „kaos“ u ugostiteljskom objektu Maestral.

„O konkretnim razlozima nisam sigurna koliko smijem govoriti zbog zaštite podataka. Generalno bih rekla da vlada opće nezadovoljstvo radom direktora od strane mene kao Skupštine, nadzornog odbora i djelatnika. Zapošljavamo stalne radnike i sezonce, imamo ekipu koja dugi niz godina radi, moj je prioritet da zadrže svoja radna mjesta i sve što radim ide u tom smjeru“, kratko je komentirala.

image

Načelnica Marija Klisura

Tzo Lumbarda/

Lučica-Lumbarda d.o.o. je trgovačko društvo u vlasništvu Općine Lumbarda koje upravlja lukom nautičkog turizma i ugostiteljskim objektom Maestral. Lumbarajska je marina, kao i u drugim primorskim naseljima, žila kucavica mjesta, a Maestral središnje mjesto većine kulturno-zabavnih manifestacija, ali i društveno-socijalnih događanja Lumbarde.

Luka nautičkog turizma u Lumbardi od županije je dobila koncesiju na 15 godina. Načelnica otkriva kako je već godinama, i prije njenog mandata, status lumbarajske marine upitan. Iako se uvijek radilo u javnom interesu, priznaje iskreno, zakonske podloge nema, odnosno marina ne radi legalno.

„Marina je građena prije Domovinskog rata, nažalost nije izgrađena legalno i ne može dobiti kategorizaciju. Budući da se radi o pomorskom dobru, ne podliježe Zakonu o legalizaciji objekata, to znači da samo temeljem uporabne dozvole možemo dobiti kategorizaciju. Da bi dobili uporabnu dozvolu, marina mora biti izgrađena sukladno glavnom projektu što trenutno nije slučaj. Sad smo u fazi rješavanja tog problema, građevinsku dozvolu koju smo dobili prošle godine podijelit ćemo više uporabnih cjelina kako bi realizacijom prve dobili pravnu osnovu za dobivanje kategorizacije. Pokrenuli smo izmjenu građevinske dozvole te smo se sastali s projektantima koji rade na troškovnicima temeljem kojih ćemo tražiti financiranje“, objašnjava Klisura.

Ukratko, načelnica mora dio marine srušiti i ponovno izgraditi kako je bilo predviđeno glavnim projektom. Kako bi dobila zadovoljavajuću kategorizaciju, luka nautičkog turizma mora zadovoljiti strogo propisane uvjete, sanitarni čvorovi, recepcija, vezovi s električnom energijom i opskrbom vodom... Sve to prilično i košta pogotovo jednu malu općinu kao što je Lumbarda sa skromnim proračunom. Klisura se nadala pomoći EU fondova, no natječaji za ovakve projekte ne postoje, a za famozni NPOO marina nije prihvatljiva.

„Trenutno smatram da ćemo za ovaj zahvat morati sami iznaći financije ili uz pomoć kredita. Postojeće sanitarne čvorove moramo srušiti jer nisu izgrađeni u skladu s projektom. Na njihovom mjestu moramo nagraditi zgradu s recepcijom i novim sanitarnim čvorovima. Osim toga, moramo sanirati i jedan dio korijena lukobrana, moramo ga uskladiti s projektom i provesti potrebnu infrastrukturu. Nadam se što skorijoj realizaciji predviđenih radova.“, najavila je Klisura.

Zgrada u kojoj se nalazi UO Maestral iznutra je u jako lošem stanju i potrebni su joj konkretniji građevinski zahvati. Objekt u kojem gotovo svi Lumbarjani slave najvažnije trenutke u životu, od rođendana, vjenčanja, krštenja, mjesnih zabava i fešta do brojnih kulturnih manifestacija, već godinama izgleda zapušteno i oronulo. Načelnica Klisura ovim je drastičnim potezom odlučila stvar uzeti u svoje ruke što ne čudi budući da su i marina i Maestral izrazito profitabilni. No, u javnosti je postavljeno pitanje kako to da načelnica Klisura ima neograničene ovlasti. Odgovor je jednostavan, ovlasti joj osiguravaju zakoni RH.

image

Maestral Lumbarda

Tzo Lumbarda/

Kao što smo napisali, Lučica-Lumbarda d.o.o. je trgovačko društvo u vlasništvu Općine Lumbarda kojem je temeljni dokument izjava o osnivanju. Temeljeno na izjavi o osnivanju te sukladno Članku 35. Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi, trgovačkim društvom upravlja Skupština, a Skupština je jedna osoba, gradonačelnik ili načelnik, u ovom slučaju načelnica Marija Klisura.

„Osnivačkim aktom se definira na koji se način dijele funkcije unutar trgovačkog društva u vlasništvu jedinice lokalne samouprave. U Članku 7. izjavom je definirano kako je Skupština društva jedna osoba, načelnik, koji bira direktora i nadzorni odbor od tri člana. Skupština može u bilo kojem trenutku opozvati direktora i imenovati drugu osobu“, objasnila je Klisura.

Iako je informacija da je Skupština društva jedna osoba začudo izazvala negodovanja otočana, ne radi se o nikakvom posebnom presedanu, već uobičajenom i zakonski legalnom ustroju trgovačkih društava u vlasništvu gradova i općina. Tako je npr. gradonačelnica Korčule Nika Silić Maroević Skupština razvojne agencije KORA i KTD-a Hober, a recimo načelnica Vele Luke Katarina Gugić je Skupština Komunalca, Komunalnih djelatnosti i Poduzetničkog inkubatora sa svim ovlastima koje ima i Klisura.

Jedinu zakonsku obavezu koju Klisura nema jest raspisati javni natječaj za izbor direktora, može imenovati koga god hoće. Međutim, ona je imenovala sebe, ali smo do kraja natječaja kojeg je ipak odlučila raspisati i objaviti javno u Slobodnoj Dalmaciji.

„Ne primam plaću za to radno mjesto, ono je samo privremeno. Meni bi osobno bilo lakše da Skupštinu čini više ljudi jer se radi o velikoj odgovornosti, zašto je tako po zakonu i zašto je takva praksa ne znam. Pokušavam i trudim se napraviti što je najbolje za trgovačko društvo, općinu i radnike. Mogu na mjesto direktora imenovati koga god hoću, nisam dužna raspisati natječaj, ali to nije poanta. Nije poanta zaposliti prijatelja, poanta je pronaći najbolju osobu za taj posao“, uvjerena je načelnica.

image

Lumbarda, foto

Tzo Lumbarda/

Ovakav pristup je ipak presedan za otok na kojem se direktori bilo čega odabiru na političkim kavama ili privatnim druženjima. Ipak, dolaskom žena na čelne pozicije jedinica lokalne samouprave na Korčuli sve se češće radi transparentno i pošteno, što prije i nije bilo čest slučaj. Zato je načelnica raspisala javni natječaj za izbor i imenovanje Uprave – direktora ili direktorice trgovačkog društva Lučica-Lumbarda d.o.o. Direktor će se imenovati na rok od četiri godine, a Klisura poziva sve zainteresirane da se jave, tekst natječaja možete pronaći na mrežnim stranicama Općine Lumbarda.

„O odabiru novog direktora odlučit će komisija koja će birati tri najbolja kandidata nakon čega slijedi intervju. Jedan od pokazatelja na temelju kojih će se kandidati birati je i kratak opis, vizija razvoja poduzeća. Pozivam sve kandidate koji se pronalaze u opisu natječaja da se jave. Tražimo osobu koja je željna rada i koja voli učiti, koja će voditi društvo na dinamičniji i bolji način nego je to bio slučaj do sad“, poručila je.

01. svibanj 2024 14:14