StoryEditorOCM
DubrovnikPREKO PUTA KAMPUSA |

POZNATI NOGOMETNI MENADŽER I AKTUALNI IZBORNIK MAROKA VAHID HALILHODŽIĆ ZA ‘DUBROVAČKI‘ Doseljavam u grad gdje sam oženio moju Dijanu

Piše Gabrijela Bijelić
8. svibnja 2020. - 10:33
Svjetski poznati i priznati nogometni stručnjak, 68-godišnji Vahid Halilhodžić, aktualni izbornik Maroka, iz višetjedne izolacije koju provodi u Parizu, potvrdio nam je da u Dubrovniku gradi kuću za stanovanje i tamo namjerava trajno doseliti nakon umirovljenja. Riječ je o vili Rusko preko puta kampusa Sveučilišta u Dubrovniku gdje od početka godine traje rekonstrukcija glavnog i pomoćnih objekata koji će postati obiteljski dom Halilhodžićevih.

- Moja ljubav prema Dubrovniku nije od jučer. Uvjeren sam da će ova kuća biti jedna od najljepših u gradu – poručio je za Dubrovački popularni Vaha kojega za Grad veže i vjenčanje u Hotelu Libertas u prosincu davne 1978.godine.

image
Božo Radić/Hanza media


Halihodžić se tada oženio mladenačkom ljubavi Dijanom, s kojom će krajem godine proslaviti 42 godišnjicu sretnog braka. Prije doseljenja na novu adresu u Ulici branitelja Dubrovnika, nogometni menadžer rodom iz BiH, u vrijeme aktualne korona krize odlučio je budućim sugrađanima pomoći donacijom od 67 tisuća kuna za nabavku color dopplera za potrebe Opće bolnice Dubrovnik.


Rekonstrukcija sukladno GUP-u


Građevinski radovi koje preko puta kampusa Sveučilišta u Dubrovniku provodi tvrtka investitorice Dijane Halilhodžić, supruge Vahida Halilhodžića, već tjednima privlače pažnju Dubrovčana.

O zahvatima na kompleksu bivše vile Rusko iz gradske uprave odgovaraju sljedeće sljedeće:

- Investitoru Château de l'orangerie d.o.o. građevinskom dozvolom od 19.prosinca 2019. godine, pravomoćnom 28. siječnja 2020. godine, dozvoljena je rekonstrukcija niske samostojeće građevine stambene namjene i pratećih pomoćnih građevina na novoformiranoj građevnoj čestici kat. oznake 251 k.o. Dubrovnik, prema glavnom projektu izrađenom od Ureda ovlaštenog arhitekta Dubravka Bačića, dipl.ing.arh. Glavni projekt izrađen je sukladno odredbama GUP-a Grada Dubrovnika i potvrđen je od nadležnih javnopravnih tijela, između ostalih od Ministarstva kulture, Konzervatorskog odjela u Dubrovniku te je sastavni dio glavnog projekta i projekt krajobrazne arhitekture izrađen od Studio Landa d.o.o. ovlaštena projektantica Mia Erak dipl.ing.agr. - pojasnili su iz Grada Dubrovnika i uputili nas da s građevinskom inspekcijom provjerimo pridržava li se investitor građevinske dozvole prilikom izvođenja radova koji sukladno naputku Nacionalnog stožera nisu prekinuti ni za proglašenja posebnih mjera zbog epidemije Covida-19.

image
Božo Radić/Hanza Media

 

Što kaže Državni inspektorat RH


Iz Državnog inspektorata izvijestili su kako je inspekcijskim očevidom utvrđeno da investitor obavlja široki iskop za izgradnju podzemne garaže i lifta u maksimalnim tlocrtnim dimenzijama 12,50 x 23,00 metara, visine od 3 do 15 metara. Dio iskopa od visine oko 2 metra do visine 15 metara (mjereno od razine pristupne ceste) je, kažu građevinski inspektori, dodatno osiguran perfo sidrima i torkret betonom na armaturnoj mreži.

- Za rekonstrukciju niske samostojeće građevine stambene namjene pratećih pomoćnih građevina, 2. skupine, izdana je pravomoćna građevinska dozvola izdana od Grada Dubrovnika od 19. prosinca 2019. godine, pravomoćna od 28. siječnja 2020. godine. Sastavni dio građevinske dozvole je glavni projekt zajedničke oznake projekta Z.O.P.: 3/18-VR od kolovoza 2019.god., glavnog projektanta koji se sastoji od 11 mapa. Investitor posjeduje svu potrebnu dokumentaciju propisanu Zakonom o gradnji (ugovore, imenovanja, građevinski dnevnik,..), gradilište je uredno ograđeno – ustvrdili su inspektori.

image
Božo Radić/Hanza Media


Napomenuli su kako je početak građenja prijavljen nadležnom Upravnom odjelu dana 20. siječnja 2020., s izvođenjem građevinskih radova na predmetnoj lokaciji započelo se dana 29. siječnja 2020. (upis u građevinski dnevnik). Inspekcijskim očevidom nisu uočena odstupanja od gore navedene građevinske dozvole odnosno od pripadajućeg glavnog projekta – pravorijek je Državnog inspektorata na temu preuređenja kompleksa vile koja je nekoć pripadala imućnoj obitelji Rusko.

Za života je tu stanovala i Dubravka Beba Beritić, povjesničarka umjetnosti i predana čuvarica dubrovačke kulturne baštine. Vijest o kupnji rezidencije pojavila se u medijima još 2014. godine, a Vahid Halihodžić tu je akviziciju tek sada i službeno potvrdio.

image
Božo Radić/Hanza media


Konzervatori: Sve je po zakonu
Na temu radova vizavi sveučilišnog kampusa iz Ministarstva kulture izvijestili su nas kako se radovi na k.č. 2632/2 k.o. Dubrovnik izvode u sklopu zahvata rekonstrukcije vile Rusko.
- Konzervatorski odjel u Dubrovniku sudjelovao je u postupku izdavanja potvrde glavnog projekta, koji je vodio Upravni odjel za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje Grada Dubrovnika. U tom postupku u cijelosti je provedena procedura predviđena Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara – poručili su konzervatori.
25. lipanj 2024 17:26