StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoVRATILI SU PUNI DOJMOVA

Sudjelovali u radionicima, posjećivali hotelske kuće i zabavne parkove: nastavnici Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik bili na edukaciji u Njemačkoj.

Piše Dv
19. rujna 2022. - 11:45

Od 12. do 16. rujna u suradnji sa IHK (Industrie und Handelskammern) Magdeburg, podružnicom Njemačke gospodarske komore, održane su dvije edukacije za nastavnike Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik. Edukacije su se održavale u slikovitom gradiću Wernigerode, jednom od turističkih središta gorja Harz u pokrajini Saska-Anhalt.

image
Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik

Po povratku iz Njemačke nastavnici Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik puni dojmova opisali su svoja iskustva.

Naši domaćini posjet su osmislili kao kombinaciju sadržajnih edukacija i primjera dobre prakse iz regije kako bi nam omogućili što kvalitetnije upoznavanje s temama Animacije u turizmu i ugostiteljstvu, te Komunikacijskim vještinama u hotelskom poslovanju. Naime, svi studijski posjeti za cilj imaju podizanje nastavničkih kompetencija i unapređenje postojećih i novih programa obrazovanja, a uz brojne primjere razvijamo i ideje koje mogu ojačati i naše tržište.

Animacija u turizmu

Trodnevna edukacija s temom turističke animacije obuhvatila je interaktivne radionice i primjere dobre prakse u području gorja Harz, jednom od najvećih turističkih atrakcija u ovom dijelu Njemačke. Predstavnici turističkih zajednica pokrajine Saska-Anhalt i Wernigerode upoznali su nastavnike s turizmom ove regije, dok je radionica koju je vodio prof. dr. Harald Zeiss sa Sveučilišta za primijenjene znanosti Wernigerode stavila naglasak na temu održivog razvoja turizma. Održivi razvoj turizma je svakako područje koje sve više dolazi u fokus, a kad imate priliku dobiti uvid i savjete stručnjaka poput dr. Zeissa ostajete pod dojmom koji vas vodi u nove intrigantne rasprave.

image
Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik

Drugi dan je bio posvećen obilasku primjera dobre prakse i razgovorom o animaciji u hotelijerstvu s vodećim ljudima hotelskih kuća Harzer Kur & Kongresshotel Wernigerode (HKK) i Hotel Hasseröder Burghotel. HKK u fokusu ima individualne posjetitelje i kongresni turizam, dok je Burghotel sa svojom impresivnom gradnjom i animacijom posvećen obiteljskom turizmu.

image
Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik
image
Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik

Nakon toga, slijedio je izlet u Thale, mali gradić sa zabavnim parkom Seilbahnen Thale Erlebniswelt. Nakon obilaska ovog tematskog parka, održana je kraća prezentacija gdje su se nastavnici upoznali s načinom organizacije događaja u parku i animaciji posjetitelja, marketingom destinacije i edukacijom zaposlenika u Parku.

U nastavku edukacije posjetili smo Bürger und Miniaturenpark Wernigerode, jednu od većih atrakcija ovog područja. To je jedan od najljepših parkova minijatura u Njemačkoj u kojem je izloženo više od 60 poznatih znamenitosti planine Harz. Bürgerpark (Građanski park) s vrtovima, igralištima, nastambama za životinje i prekrasnim pogledom na krajolik Harza privlači tisuće posjetitelja svake godine.

image
Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik

Treći dan ove edukacije zaključen je posjetom Harzadrenalinu, adrenalinskom parku na umjetnom jezeru u planinama Harz uz branu Rappbodetalsperre.

Tijekom svih edukacija i posjetima hotelskim kućama i zabavnim parkovima kroz razgovore s vlasnicima i zaposlenicima upoznali smo se s lokalnim primjerima animacije u turizmu, razvoja i marketinga turističkog proizvoda, te selekcijom i motivacijom zaposlenika. Dodatna vrijednost je i razmjena iskustva kroz koje smo i mi i naši domaćini dobili niz novih ideja koje možemo primijeniti kako bi poboljšali vlastite destinacije.

Komunikacijske vještine

Drugi dio posjeta bio je posvećen dvodnevnoj radionici u području komunikacijskih vještina u turizmu i ugostiteljstvu. Jasna poruka koju smo dobili istraživanjem lokalnog tržišta je upravo ona o važnosti razvoja različitih aspekata komunikacijskih vještina. Radionicu s nazivom "Genetics of Hospitality" je vodila Manuela Lott, komunikacijska stručnjakinja i trenerica komunikacijskih vještina u turizmu i gastronomiji s iskustvom rada u Njemačkoj, Švicarskoj, Izraelu i Dalekom istoku. U jednodnevnoj interaktivnoj radionici nastavnici su osmišljavali sadržaj za vlastite radionice uz vodstvo gospođe Lott i ovaj put iz perspektive učenika poboljšavali vlastite javne nastupe.

05. srpanj 2024 20:58