StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoRIJEČ UGOSTITELJA

BOŽO ŠARE Kad imaš domaću hranu lokacija nije važna, radit ćeš dobro i u Popovu polju

19. kolovoza 2019. - 12:48
U novom broju Dubrovačkog vjesnika razgovarali smo s ugostiteljem i vlasnikom niza restorana diljem Hrvatske, Božom Šarom koji ovih dana u Dubrovniku otvara novi gastro kutak.

Uz restorane koje imate u Dubrovniku, Zagrebu, Splitu, Šipanu otvarate i nešto novo u Gradu. O čemu se radi?

Za sada mogu samo najaviti da će to biti nešto novo i drugačije u Dubrovniku. Bota je poznata upravo po inovacijama pa će i ovo sada biti potpuno novi sadržaj, a donjeti će drugačiji pristup ekskluzivnoj turističkoj ponudi grada. Prostor se nalazi u Širokoj ulici, na tri pjana, a gostima će na raspolaganju biti pet šest eksluzivnih apartmana. Zamišljeno je da gostima od njihovog dolaska do njihovog odlaska ponudimo vrhunsku prezentaciju lokalne ponude od smještaja do izleta pa do naše hrane.

Zadnjih dana često čujemo naše ugostitelje kako se žale da nemaju gostiju da im je promet pao. Je li baš tako?

Promet je sigurno pao, ali restorani koji imaju ekskluzivnu-domaću ponudu rade čak i bolje nego ranije. Moramo gostima nuditi naše proizvode, često kada razgovaram sa sinovima i kćerima, koji su također u ovom poslu, kažem ugostitelji koji se budu bazirali na 'Metrou' i 'Konzumu' moći će raditi samo na Stradunu, Jelačić placu ili na Splitskoj rivi gdje ljudi dolaze inercijom. U vrijeme kada sam ja otvarao restorane, gost bi došao i tražio bocu vina i kilo ribe i to je to.
Nije se trebalo znati ni jezik ni ništa. Restrani danas traže menadžere i stručnjake koji se razumiju u hranu i stanje na tržištu. Danas kažem da restoranu Bota ukoliko ima dobrog menadžera isto je bio na Stradunu ili Popovu polju. Ali ćeš onome gore morati dati svoj eko proizvod, tim gostima ne možete nuditi nešto kupljeno u trgovačkim lancima. Za moje restorane imam logistiku, a to je poljoprivredno domaćinstvo, školjke i brodovi…
Jedna je to posebna nauka da bi restoran barem donekle mogao dobro raditi. Često se kolege ugostitelji žale kako imaju problema sa dostavom robe jer nemaju dobavljače da bi imali pravi proizvod. Kriva je tu malo i država i politika i institucije koje bi trebale vise raditi na tome da se ugostitelji povežu i unaprijede. Imamo dosta ljudi koji su došli na ključna mjesta, a ne znaju zašto su tamo. Uvijek prebacujemo krivnju na nekoga drugog. U nas je sve bolje nečije drugo nego naše. Da bi mi Hrvati mogli napredovati moramo promijeniti 'klikere' u glavi što je jako teško. Moramo doći do toga da je nečiji uspjeh i naš uspjeh.

Što još o dubrovačkom ugostiteljstvu i općoj poduzetničkoj klimi kod nas kaže Šare, doznajte u novom broju Dubrovačkog vjesnika.
25. studeni 2024 19:30