StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTAJNO POSTALO JAVNO

U američkim dokumentima spominje se i Hrvatska, a razlog demantira doktrinu Viktora Orbana o ratu u Ukrajini

Piše a.h.
14. travnja 2023. - 13:27

Dnevnik Politico je došao u posjed više od 50 stranica dokumenata američke vojne obavještajne službe koji su procurili u javnost, no, iako nije utvrđena njihova istinitost, naglašava se kako postoje naznake da je dio dokumentacije krivotvoren.

U tajnim američkim spisima u kojima se među ostalim pohvaljuje Poljsku i Sloveniju zbog broja tenkova koje su donirali Ukrajini,čak polovicu od doniranih iz EU, otkriva aktivnost specijalnih snaga europskih država u Ukrajini te kako Turska opskrbljuje oružjem ruske plaćenike, Rusiji preprodaje robu koja je pod sankcija ali i obrnuto, europskim zemljama rusku, spominje se i Hrvatska.

image

Ilustracija, Pentagon i uhićeni Jack Teixeir

Stefani Reynolds/Afp

Naime, u dokumentima se spominje plan da bi ukrajinski piloti doniranih 14  helikoptera iz Hrvatske odvezli u Ukrajinu kroz mađarski zračni prostor. Ako je točna, ta informacija ne samo da bi pokazala da Mađarska pušta oružje kroz njezino nebo, nego bi bila i u suprotnosti s medijskim izvješćima da će helikopteri biti prebačeni kopnom ili zrakom prvo u Poljsku, a potom u Ukrajinu.

Mađarski i hrvatski dužnosnici nisu odgovorili na zahtjeve za komentar, piše Politico.      

Podsjetimo, zbog curenja povjerljivih dokumenata američki FBI je uhitio Jacka Teixeira, pripadnika Nacionalne garde zračnih snaga SAD-a  

Politico se  referira na članak iz Jutarnjeg lista, koji je prvi objavio kako je dolazak UH-60M Black Hawk u Hrvatsku omogućio umirovljenje dijela flote Mi-8 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva 2022. Zbog toga je Hrvatska odlučila da će 14 svojih helikoptera uskoro biti prebačeno u Poljsku na isporuku ukrajinskim oružanim snagama.U članku koji citira Politico navodi se kako su "hrvatske novine donijele i nekoliko detalja: Helikopterima su skinute hrvatske oznake, polovica helikoptera bit će prebačena u dijelovima cestom te da će ostalih sedam helikoptera odletjet u Poljsku kako bi bili prebačeni u Ukrajinu".

 

21. lipanj 2024 22:15