StoryEditorOCM
AutomobilizamČETVRTA BRDSKA UTRKA SEZONE

Damir Katunarić, legendarni splitski vozač: Guštaju svi doć u ‘pustinju‘. Neka je sve montažno, neka su šatori, ali Malačka je prava staza!

Piše Tonči Vlašić
17. lipnja 2023. - 21:12

Složio je ‘milijun’ vatrogasnih aparata u auto, oni su mu i ‘gosti’ na zadnjim sjedištima, ali i ‘suvozači’. Smije se Damir Katunarić, ako koji od njih popusti u vožnji od Splita do Radošića, moći će ‘zapjevati’: Nosi mi se bila boja!

Neka ‘bile’ boje – kaže legendarni splitski automobilist, a zadnjih desetljeća organizator brdske utrke u zaleđu Splita. Aludirao je, naravno, na Hajduka dok je zaključivao posao oko organizacije četvrte utrke sezone prvenstva Hrvatske. Nakon Makarske, Kotora i Skradina, ovaj vikend se vozi 26. Nagrada Malačka Radošić – Sveti Dujam.

Zadnjih godina je ‘gore’ bilo pakleno vruće. ‘Sto’ stupnjeva, niti jednog oblaka. Kakva je vremenske prognoza za vikend?

- Ne bi smjela biti kiša – kaže Katunarić, koji je pogledao sve vremenske prognoze. Ne bi trebao biti ‘pakao’, a što se tiče prijava, na listi je, otkriva, 110 vozača uz očekivan podataka kako dolaze svi najbolji.

Kroz povijest se mijenjalo mjesto za start. Zadnjih godina ne. Dužina 4.100, jedna šikana, 15 zavoja...

- Sanjam je – dodaje Katunarić. Sto puta ju je odvozio zadnjih dana, skupa sa svima koji su pomogli, a sve kako bi i ovaj put bilo, što se tiče organizacije, ‘sve super i sve za pet’.

- Guštaju svi doć na Malačku. Neka je sve montažno, neka su šatori, ali Malačka je prava staza – kaže.

image

Međunarodna brdska utrka Nagrada Malačka Radošić – Sveti Dujam 

Tonči Vlašić/

Ove subote su bili prvo plaćeni treninzi, zatim službeni. Mađar Laszlo Szasz (Dubrovnik Racing) je imao najbrže vrijeme na treningu. Jurio je sa svojim ‘bolidom‘ prosječnom brzinom od gotovo 115 kilometara na sat. Szasz lovi naslov u kategoriji II, a u kategoriji I Dejan Dimitrijević (Fly with Kolman) je bio najbrži na prvom treningu, a Niko Pulić (Konavle) na drugom.

U nedjelju, 18. lipnja, zatvara se cesta u 10 sati. Pola sata poslije, u 10.30 sati, bit će otvaranje, u 12 sati prva utrka, a pola sata nakon njenog završetka počet će druga. I nakon toga, kad se sve zbroji, dijelit će se nagrade.

Splitski auto klub svake godine napravi čudo usred ‘pustinje‘. Nikne ‘grad‘ usred ničega. Sve potrebno za život vozača bude tu. Tko je bio na svim utrkama sezone zna kako je najteže organizirati upravo Malačku.

Sama staza je pak najzahtjevnija. Tehnički najjača. Na Malačkoj se ne opraštaju greške. Pamtimo riječi Nika Pulića, trostrukog europskog prvaka: Malačka je staza za mozak vozača. Ne odlučuje toliko auto, koliko odlučuje vozač. Zahtjevna je, brza. Volimo izazove. Netko voli slušat operu, netko voli ići u kazalište gledat predstavu, a nama je Malačka i opera, i kazalište, sve u jednom. I ako prođeš Malačku, možeš pjevat i glumit na svakoj drugoj pozornici, tj. stazi svijeta – naglašava trostruki europski prvak.

image

Međunarodna brdska utrka Nagrada Malačka Radošić – Sveti Dujam

Tonči Vlašić/
28. travanj 2024 23:01