Kada govorimo o namirnicama koje su zdrave, lako dostupne a ukusne, pa čak i djeci, zasigurno će većini na pamet pasti rajčica, pomadora ili paradajz, kako je nazivaju na kontinentu. Idealna za salatu s krastavcima ili samo narezana i posoljena kao prilog glavnom jelu, ova namirnica je idealna i za pripremu salse, umaka koji u Dalmaciji ima gotovo pa kultni status.
Nutritivno bogata namirnica koja sadrži dosta vode poznata je i po visokom udjelu likopena, antioksidansa koji se povezuje s poboljšanjem krvnog tlaka i kardiovaskularnog zdravlja, ujedno smanjuje i kolesterol i bitan je u prevenciji različitih vrsta raka.
Uzimajući u obzir to da su srčane bolesti i karcinomi među vodećim uzrocima smrti, hrana bogata likopenom može biti jedan od oblika prevencije bolesti. Kažu da bi odrasla osoba trebala unijeti od osam do 21 miligrama likopena dnevno. Kad se poveća količina slobodnih radikala, oni mogu oštetiti naše stanice. Konzumacijom hrane s likopenom dajete snagu svom tijelu u borbi protiv slobodnih radikala i time sprječavate oštećenja stanica. Time se borite protiv simptoma kronične upale koji su povezani s dugoročnim zdravstvenim posljedicama, kao što su kardiovaskularne bolesti i Alzheimerova bolest. Ne samo svježe, već i konzervirano te sušeno voće i povrće izvrsni su izvori likopena.
U vrijeme kad se svi okreću zdravoj prehrani i vode brigu o liniji, rajčica je gotovo idealna namirnica jer savršeno zadovoljava te potrebe. Ima vrlo mali broj kalorija (18 na 100 grama), ali zato popriličan udio minerala i oligoelemenata, bogata je vodom i svim vitaminima topivim u vodi.
Puno je načina kako uživati u rajčicama, a naša preporuka je da iskoristite ovo razdoblje kada su rajčice povoljnije i najukusnije za pripremu šalše koju možete koristiti i tijekom zime.
RECEPT
Sastojci:
10 kg rajčica
1 kg luka
češnjak
sol
svježi začini (origano, bosiljak, peršin, ružmarin)
Priprema:
Rajčice operite, očistite od peteljke, trulih ili oštećenih dijelova te narežite na komade srednje veličine. Najbolje ih je odmah stavljati u lonac u kojemu će se kuhati kako bi se sok cijedio u taj isti lonac. Dodajte očišćene režnjeve češnjaka, svježe začine i luk narezan na četvrtine. Posolite i kuhajte otklopljeno. Nakon što uzavri, kuhajte dva do tri sata kako bi se rajčica i dodaci raspali te kako biste postigli željenu gustoću. Izmiksajte štapnim mikserom. Najbolji dio salse je upravo u tome da ostanu komadići rajčice, ali ako vam je draže, sve možete dodatno pasirati. Vruću salsu ulijte u vruće sterilizirane boce, ohladite i zamrznite u manje plastične vrećice ili posude, kako vam je već zgodnije.
U slast!