Imamo nekoliko dobrih razloga da već danas izvadite blender iz ormara i smiksate jednostavan, okusom bogat umak
U slučaju da ste jedan od onih skeptika koji misle da se od malo zelenila i tanjura tjestenine ne može dobro i ukusno najesti, možda se još uvijek niste okušali u pripremi domaćeg pesta, predlaže Dobra hrana. Proljeće je idealno vrijeme da to napokon učinite, a sve što će vam trebati je tek nekoliko jednostavnih sastojaka koje možda već imate u svom hladnjaku. Pripremite maslinovo ulje, tvrdi sir po želji, šaku orašastih plodova, koji režanj češnjaka i začine, sve zajedno nasjeckajte ili ubacite u blender i u manje od pet minuta napravite savršeno aromatičan umak za tjesteninu.
BOSILJAK, MEDVJEĐI LUK, POTOČARKA...
Pesto možete napraviti od gotovo svakog aromatičnog bilja. Sezona je medvjeđeg luka pa je samonikla biljka sada možda najlogičniji odabir. Nedavno smo se okušali i u pripremi pesta od potočarke i oduševili se jakim, istovremeno zemljastim i osvježavajućim okusima. Dobra ideja je i pesto od mišancije kakav je nedavno napravila naša fotografkinja Berislava Picek, a napraviti ga možete i od rukole, špinata, blitve, listova mrkve, batata ili brokule, pa čak i od boba i graška, paprike ili sušenih rajčica...
DODACI
Kada su u pitanju dodaci, klasičan talijanski pesto radi se s parmezanom, pecorinom i pinjolima, no iskoristiti možete i drugi sir i oraščiće koje trenutno imate pri ruci. Umjesto parmezana, u pesto možete dodati i, primjerice, paski ili neki drugi aromatičan tvrdi sir, a umjesto pinjola orahe, bademe, lješnjake, bučine koštice, pistacije ili indijske oraščiće. Orasi će se odlično složiti u kombinaciji s medvjeđim lukom i sušenim rajčicama, dok će bademi i indijski oraščići biti sjajan dodatak začinskom bilju blažih aroma.
SPAJANJE PESTA S TJESTENINOM
Kada pesto dodajete tjestenini, uvijek zadržite malo vode u kojoj se kuhala tjestenina kako biste dobili kremastiji i pomalo ljepljiv, slastan umak. Osim vodom, pesto možete razblažiti i dodatkom slatkog vrhnja no pripazite kako ne biste pretjerali i dobili dosadan bijeli umak s tek blagom aromom omiljenog začinskog bilja.
KAKO JOŠ KORISTITI PESTO?
Osim s tjesteninom, pesto se dobro snalazi i kao dodatak različitim salatama, možete ga poslužiti na komadu mesa, ribe ili s povrćem, a bit će i odličan dodatak različitim namazima i dipovima. Pesto možete dodati i različitim pecivima pa tako možete napraviti pužiće ili rolice, ali i mekanu babku s pestom.
KAKO PRAVILNO NAPRAVITI OMILJENI KLASIK
Kolijevka pesta je Ligurija, regija u Italiji poznata upravo po pestu alla genovese koji potječe iz njezina glavnog grada, Genove. Njegovo ime dolazi od talijanske riječi pestare, što u prijevodu znači gnječiti ili tući, i iz tog opisa odmah je jasno kako se priprema. Riječ je o klasiku koji se spravlja od bosiljka, maslinova ulja, parmezana, pinjola, pecorino sira, češnjaka i krupne soli. To je baza od koje se kreće, sve dalje je samo pitanje mašte i želja kušača da napravi svoj originalni umak.
Ako ste prilikom boravka u Italiji kušali originalna jela s dodatkom pesta, sigurno ste osjetili bosiljak, pinjole, ali i češnjak puno intenzivnije nego inače. Po originalnoj recepturi svi sastojci se sitno sjeckaju te “kupaju” u maslinovu ulju dok se ne pretvore u pastu. Kako taj doživljaj rekreirati i zašto si dati truda da bismo pripremili pravi talijanski pesto? Zato što će u konačnici okusom, izgledom i teksturom biti bitno drugačiji od onog kupljenog u dućanu. Pogotovo ako koristimo bosiljak uzgojen na svom balkonu ili u vrtu.
Ako ozbiljno shvaćate izradu pesta, postupak je sljedeći. Trebat će vam veliki, oštar chefovski nož i sjeckanje će trajati otprilike 20 minuta. Sve sastojke trebate dobro usitniti i zatim formirati u veliku nakupinu kvadratnog oblika. Zatim dodajete malsinovo ulje i tada nastaje čarolija.
3 češnja češnjaka
1 veća vezica svježeg bosiljka
maslinovo ulje
šaka pinjola
sirevi pecorino i parmezan
U mužar prvo stavite češnjak, zatim dodajte malo krupne soli, papra i češnjak pretvorite u pastu. Natrgajte bosiljak. Pinjole blago tostirajte na suhoj tavi, a zatim ih pustite da se ohlade na sobnu temperaturu. Kružnim pokretima izradite bosiljak, zatim pinjole i postupno dodajite maslinovo ulje do željene gustoće. Na samom kraju dodajte pecorino i parmezan.
Pesto od prženih lješnjaka i svježe paprike
6 tanko narezanih feta pancete
malo ružmarina
vezica peršina
3 češnja češnjaka
šaka pistacija
pola vezice bosiljka
1 limun
pecorino i parmezan
Češnjak s malo soli izradite u mužaru, a kada ste dobili pastu, dodajte korijander u zrnu pa kardamom. Izradite. Dodajte i svježi korijander i pržene lješnjake. Papriku nasjeckajte na kockice. Sve dobro izradite pa umiješajte papriku i više ne tucite tučkom. Dodajte pecorino i parmezan pa sve začinite s malo čilija, soli i papra.
Pesto od pancete, pistacija i peršina
6 tanko narezanih feta pancete
malo ružmarina
vezica peršina
3 češnja češnjaka
šaka pistacija
pola vezice bosiljka
1 limun
pecorino i parmezan
Pancetu lagano prepržite na tavici s ružmarinom dok ne postane hrskava. Natrgajte peršin, stavite ga u mužar s češnjakom i sve povežite kružnim pokretima. Dodajte limunov sok pa ubacite bosiljak i blanširane i oguljene pistacije. Na samom kraju dodajte naribane dvije vrste sira i sve začinite solju i paprom.
Pesto od pečene cikle, češnjaka, mente i grejpa
1 srednja pečena cikla
2 manja pečena češnjaka
nekoliko listića mente
šaka badema
1 grejp
pecorino i parmezan
maslinovo ulje
Ciklu pecite na 200 stupnjeva sat vremena na papiru za pečenje. Češnjak također pecite u pećnici, ali puno kraće, oko pola sata. Pečenu ciklu ogulite i narežite na komadiće pa povežite s češnjakom u mužaru. Dodajte bademe koje ste prethodno blanširali i ogulili, zatim ulijte sok od grejpa i listiće mente. Sve povežite. Dodajte i malo maslinova ulja, a na samom kraju i dvije vrste sira pa povežite.
500 g oguljenih svježih rajčica
3 sušene rajčice
pinjoli
maslinovo ulje
šaka oraha
malo čilija
pecorino i parmezan
Narežite svježu rajčicu na komadiće te im uklonite sjemenke. U mužar stavite češnjak i sušene rajčice pa ih izradite u pastu. Dodajte svježu rajčicu i orahe. Izradite. Začinite solju, paprom i čilijem pa dodajte maslinovo ulje. Na kraju dodajte sir i sve povežite.