Pesto je jedna od najboljih stvari koje možete smućkati na brzinu i uvijek imati pri ruci. Zbog njega ne trebate paliti špaher, a zgodan je kao dodatak tjestenini i njokima ili sendvičima, bruschettama i pizzi.
Vjerojatno ste već isprobali različite vrste pesta ili barem onaj izvorni, s bosiljkom i pinjolima, no naš današnji prijedlog odnosi se na jednu pomalo neočekivanu, ali za ljeto savršenu vrstu pesta - pesto od limuna. Jednostavan je, brzo se priprema i svim jelima koje se doda daje lijepu dozu svježine.
Pesto od limuna
Sastojci
1 veliki domaći limun ili 2 manja
80 g sira Parmigiano Reggiano
50 g prženih badema
nekoliko listova bosiljka
maslinovo ulje
sol, papar
Priprema:
Limunu skinite samo gornji, žuti sloj kore pa ga stavite u blender. Dodajte ostale sastojke, iscijedite sok od limuna pa sve blendajte dok ne postane jednolično i kremasto.
Ovaj pesto najbolji je kao dodatak tjestenini, a ostatak možete pohraniti u čistoj staklenci i čuvati u hladnjaku desetak dana.