StoryEditorOCM
GastroTAKO DOBRA

Pizza s povrćem - omiljeno jelo u cijelom svijetu jednako je ukusno i u vegetarijanskoj inačici

Piše Nina ČIća/Živim
31. svibnja 2022. - 07:38

Mnogi vole vegetarijansku pizzu: povrće možete mijenjati po želji, no uvijek ga režite na komade podjednake veličine kako bi se ravnomjerno ispeklo. Također nastojte odabrati povrće kojem je potrebno približno jednako vrijeme pečenja kako biste izbjegli da jedna vrsta povrća izgori, a druga ostane sirova, piše Živim.

SASTOJCI (za 4 osobe)

Za tijesto:

500 g, brašna

10 g šećera

10 g soli,

280 g vode

20 g svježeg kvasca

2 žlice čistog djevičanskog maslinovog ulja

Za nadjev:

250 g mozzarelle narezane na ploške

50 g crnih maslina

80 g svježe rikule

1 patlidžan

1 tikvica

1 glavica luka

1 crvena paprika

1 zelena paprika

1 konzerva sjeckanih rajčica

prstohvat origana

image

Ilustracija

Shutterstock

PRIPREMA:

Brašno istresite na radnu površinu (ili ga stavite u veliku zdjelu) zajedno sa šećerom. U sredini prstom napravite rupu i u nju stavite kvasac. Polako ulijevajte u rupu vodu i mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Dodajte sol i maslinovo ulje te nastavite mijesiti dok tijesto ne postane mekano i glatko.

Oblikujte loptu i pokrijte je vlažnom čistom krpom te ostavite da se diže dva sata, sve dok se ne udvostruči.

Nakon toga tijesto razdijelite na četiri dijela. Valjkom oblikujte četiri okrugle pizze pa ih ostavite da počivaju deset minuta.

Na svaku pizzu žlicom izvadite malo sjeckanih rajčica s umakom i zatim kuhinjskim kistom ili žlicom rasporedite po cijeloj površini. Na svaku pizzu stavite malo mozzarelle.

Narežite tikvicu, patlidžan i luk na ploške te paprike na trakice. Rasporedite povrće ravnomjerno na svaku pizzu i posolite po potrebi. Pospite origanom i stavite crne masline na vrh.

Pizze pecite u pećnici na 250 ºC, odnosno sve dok tijesto ne bude pečeno, a povrće ne omekša.

Izvadite pizze iz pećnice, ukrasite ih svježom rikulom i poslužite još vruće, piše Živim.

23. prosinac 2024 09:30